20 Đề thi thử Tốt nghiệp THPT môn Tiếng Anh - Năm học 2021 (Có đáp án)

pdf 131 trang Hùng Thuận 23/05/2022 9012
Bạn đang xem 20 trang mẫu của tài liệu "20 Đề thi thử Tốt nghiệp THPT môn Tiếng Anh - Năm học 2021 (Có đáp án)", để tải tài liệu gốc về máy bạn click vào nút DOWNLOAD ở trên

Tài liệu đính kèm:

  • pdf20_de_thi_thu_tot_nghiep_thpt_mon_tieng_anh_nam_hoc_2021_co.pdf

Nội dung text: 20 Đề thi thử Tốt nghiệp THPT môn Tiếng Anh - Năm học 2021 (Có đáp án)

  1. TRƯỜNG THPT CHUYÊN NGUYỄN TRÃI ĐỀ THI THỬ TỐT NGHIỆP THPT LẦN I TỈNH HẢI DƯƠNG MÔN TIẾNG ANH (Năm học: 2020-2021) Thời gian làm bài: 60 phút (Mã đề : 123) ___ Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions. 1. A. moment B. monument C. slogan D. quotient 2. A. provision B. conclusion C. pension D. precision Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions. 3. A. police B. attract C. signal D. discuss 4. A. dynamic B. rhetoric C. climatic D. phonetic Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions. 5. A new school ___ . They hope to finish building it next month. A. is being built B. has been built C. is built D. was built 6. We object ___ your leaving dinner to take phone calls. A. for B. on C. to D. with 7. This shirt is ___ that one. A. a bit less expensive B. as much expensive as C. not nearly as expensive as D. much far expensive than 8. Please take all personal belongings with you ___ leaving the train. A. when B. what C. whom D. which 9. It is still unclear ___ the Mayor will accept the recommendations of the City Council. A. yet B. about C. before D. whether 10. The PTA ___ parents and teachers who support the school by fund raising and other activities. A. which group of B. that is a group of C. it is a group of D. is a group of 11. In a formal interview, it is essential to maintain good eye ___ with the interviewers. A. contact B. touch C. link D. connection 12. We expected her at nine but she finally ___ at midnight. A. turned up B. came off C. came to D. turned out 13. This cloud pattern is not ___ of a tropical hurricane. A. characterizing B. characterized C. characterization D. characteristic 14. Everyone is hoping and praying that ___ peace will eventually come to the area. A. durable B. ongoing C. irrevocable D. lasting 15. The ___ are against her winning a fourth consecutive gold medal. A. chances B. odds C. prospects D. bets 16. James could no longer bear the ___ surroundings of the decrepit old house. A. overbearing B. domineering C. pressing D. oppressive 17. There are a lot of crooked people in big cities. If you don’t want to be cheated, you’ll need to keep your ___ about you. A. mind B. head C. wits D. brain 18. Mary lost one running shoe, but won the race despite this ___ . A. feat B. disaster C. handicap D. awkwardness Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. 19. The car sped up as it joined the rest of the traffic on the motorway. A. rocketed B. hurried up C. accelerated D. hastened 20. He had a strong desire to return to his home town. A. ambition B. yearning C. liking D. wish Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions. 21. The (A) warming of the Earth, which is primarily (B) caused by the accumulation of gases, (C) are known as (D) the greenhouse effect. Website:
  2. 22. (A) The graphics ability of a computer depends on (B) speed of (C) its processor and the (D) size of its RAM. 23. In (A) its pure state aluminum is a weak metal, but (B) when combined with elements such as copper or magnesium, it (C) is formed alloys of great (D) strength. Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. 24. During my time in Paris, I stayed in a cramped top-floor flat. A. huge B. spacious C. immense D. full 25. The senator defended his opponent’s policies in a televised speech. A. praised B. supported C. attacked D. attached Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks. LIVING A HEALTHIER LIFE Keeping fit and healthy may seem difficult, but there are a few easy-to-follow guidelines. Firstly, a balanced diet is absolutely essential. This means selecting food that is (26) ___ in salt and sugar. Experts recommend (27) ___ the amount of fat in our diet, as too much can lead to heart problems. They also suggest increasing the amount of high fibre food we eat. This comes in the form of fresh fruit, vegetables, whole meal bread and pasta. As well as being packed (28) ___ vitamins and minerals, they are delicious too. Secondly, it’s important to fit exercise into your daily (29) ___ . This can be done by simply walking as much as possible and climbing stairs instead of taking the lift. Exercise is necessary to maintain a healthy body, as well as increasing energy levels and making you feel generally fitter and happier. Finally, staying relaxed is important for good health. Too much stress can lead to a variety of illnesses, from headaches to high blood pressure. Whenever possible, do things you enjoy and treat yourself occasionally. So the message is simple - enjoy yourself but learn to respect your body too. It’s all a (30) ___ of getting the balance right. 26. A. poor B. short C. small D. low 27. A. declining B. dropping C. cutting D. reducing 28. A. from B. by C. with D. of 29. A. routine B. custom C. time D. manner 30. A. feeling B. wonder C. question D. need Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions. Right now, the biggest source of energy in the world is fossil fuel. Fossil fuels are oil, gas, and coal. More than 80 percent of the world's energy comes from fossil fuel. There are many problems with fossil fuel. One problem is that when fossil fuel is burned, it pollutes the air. Also, when we take fossil fuel from the Earth, we often cause a lot of damage. Another problem is that we are running out of it. That is why we need new sources of energy. A big source of energy for many countries is nuclear power. Thirty-one countries use nuclear power. Many ships also use it. Nuclear power has some advantages. First of all, we can't run out of nuclear power. Nuclear power does not make the air dirty. Also, if a country has nuclear power, it doesn't need to buy as much as oil from other countries. However, there are also a lot of problems that come with nuclear power. For example, nuclear accidents are very serious. In 1986, there was a nuclear accident in Ukraine. In the next 20 years, about 4,000 people got sick and died. In 2011, there was another very serious nuclear accident in Japan. Japan is still trying to clean up the nuclear waste from the accident. Many people don't want nuclear power in their countries. They say that it is not safe. A lot of people want their countries to use safer and cleaner ways to get electricity. There have been protests against nuclear energy in the United States, Russia, France, Taiwan, Japan, India, and many other countries. Although many people hate nuclear energy, more and more countries are using it. One reason for this is that the world is using more and more energy. We just don't have enough fossil fuel. However, if we use nuclear power, then we may have more serious problems in the future. 31. Which of the following is NOT true about fossil fuel? A. It can pollute the air. B. We don't use much of it. C. Its sources are limited. D. Mining fossil fuel can bring harm to the environment. 32. All of the following are true about nuclear accidents EXCEPT that ___ . A. they have been very serious B. their effects can last many years Website:
  3. C. it doesn't take us much time to clean up the nuclear waste from the accident D. there were serious nuclear accidents in Ukraine in 1986 and in Japan in 2011 33. The phrase "clean up" in paragraph 3 is closest in meaning to ___. A. block B. evacuate C. disappear D. remove 34. What does the word "They" in paragraph 4 refer to? A. countries B. protesters C. officials D. supporters 35. Which of the following statements would the author of the passage support most? A. Some governments are wrong when they are using nuclear energy. B. We should consider seriously the nuclear power because it has both advantages and disadvantages. C. We can continue using nuclear energy until there is an accident. D. Many people don't want nuclear power in their countries and governments should follow their people. Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions. LIFE IN THE FAST LANE Henrietta Lake talks to a remarkable 14-year-old entrepreneur who is certainly going places. Between studying for nine GCSEs, including business studies, 14-year-old Dominic McVey has set up his own company, Scooters UK. The business, which imports motorized scooters and skateboards from the United States, has already made a profit of over £5,000 on sales of the equipment. Dominic needed £3,000 to set up his business and pay for the initial stock. He used savings from birthday and Christmas money and cashed in some investments that his father had made when Dominic was born. The young entrepreneur had also invested in shares on the stock market. “I had to do the deals in my dad’s name because I was too young,” he says, “but he doesn’t know anything about the market, so I told him what to buy and sell.” “I realized the potential for the business when I noticed that a lot of inner-city streets were being closed to cars or they were chock-a-block with traffic,” he explains. “I thought there would be a great market for these scooters and skateboards, particularly now that more restrictions on cars in town centres have been introduced.” “You can take a smaller one with you on a train in a backpack and then unfold it and use it when you get into town. Men in suits are riding them up and down Wall Street in the US and it is my aim to get them to do the same in this country. I approached the American manufacturer and, after doing some research into their company and the scooters, I was allowed to become their UK distributor.” The motorized scooters, which sell for £499 and can travel at up to 22 mph, are not classified as motor vehicles and do not need a license or tax. He also sells unmotorized skateboards for £129. They have special high-speed wheels and are capable of reaching 10 mph. “I ride them around town in busy areas and usually end up with a crowd of people running down the street wanting to know where to buy them, or winding down their car windows at traffic lights,” he says. Recently he went with his mother on a sales trip to Paris. “The scooters are really popular there because the centre of the city is pedestrianized at the weekend. I went out with 500 leaflets and came back with none.” In the early stages Dominic had to overcome one or two obstacles. When he tried to open a business account at his bank, he made an appointment to see the manager. However, the bank thought it was a joke, and when he arrived there they had not set up any time for the meeting. “This really upset me,” says Dominic, “but I managed to get a good rate of interest on the account because they were so embarrassed. I think people should take children more seriously.” Now that he has succeeded in setting up the business Dominic wants to expand it. At the moment, the company is still importing scooters in small numbers. “But business is picking up and so I am ordering a big container of 106 scooters in the-new year.” Dominic is aiming to sell 500 scooters over the next 12 months. "I think it is worth taking the risk when you are young: if the worst happens, I have my parents’ support and I am still at school.” He also plans to open a showroom for his scooters in the City of London, “right by some traffic lights so people stop and look”. His idea would then be to sell the business and look for further opportunities to make money. “I’d like to be able to retire before I’m 40,” he tells me. 36. How did Dominic raise the necessary money to set up his company? A. He invested all his savings on the stock market. B. He borrowed it from his father. C. He used money from a variety of sources. D. It was a birthday present. 37. What does Dominic mean when he says that streets were “chock-a-block with traffic” in paragraph 3? A. Cars were not allowed to enter them. B. They were full of vehicles. C. Traffic prevented scooters from entering them. D. They had street markets in them. 38. What type of people does he want to buy his scooters? A. fashionable people B. Americans C. businessmen D. people who do not own a car Website:
  4. 39. The motorized scooters that Dominic sells ___. A. require no special driving skills. B. cannot legally be ridden on the road. C. have specially designed wheels. D. cannot travel very long distances. 40. Why did Dominic go to Paris? A. He went shopping with his mother. B. He wanted to see the new pedestrian precinct. C. He took some scooters to sell there. D. He wanted to distribute information about his scooters. 41. Dominic believes that being young ___ A. prevents him taking himself too seriously. B. means that things are more likely to go wrong. C. is a good time to be adventurous. D. is a source of concern to his parents. 42. What upset Dominic about his visit to the bank? A. The manager laughed at him. B. The manager refused to see him. C. The meeting with the manager was very short. D. The manager did not expect him to turn up. 43. In the future, Dominic intends to ___ A. work beyond normal retirement age. B. find an alternative way to earn a living. C. hold an exhibition of scooters. D. bring in partners to help him run his business. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the most suitable response to complete each of the following exchanges. 44. Bob: "Can I carry these suitcases into the room for you?" Sam: "___ ” A. You can't, I think! B. No, you can't. C. Yes, you can. D. Can you? That's very kind. 45. Peter: "I'm sorry for shouting at you." Mary: " ___” A. I still can't hear you. B. So do I. C. It's OK. D. I am too. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions. 46. Transportation has been made much easier thanks to the invention of cars. However, cars are the greatest contributor of air pollution. A. Although the invention of cars has made transportation much easier, cars are the greatest contributor of air pollution. B. However easier the invention of cars has made transportation, it is cars that are among the greatest contributors of air pollution. C. The invention of cars has made transportation much easier, but cars are among the greatest contributors of air pollution. D. Although the invention of cars has made transportation much easier, people use cars to contribute to the pollution of air. 47. All the homes of the residents had been damaged by the flood. They were given help by the Red Cross. A. The residents, all of whose homes had been damaged by the flood, were given help by the Red Cross. B. The residents, all of their homes had been damaged by the flood, were given help by the Red Cross. C. The residents, all their homes had been damaged by the flood, were given help by the Red Cross. D. The residents, all whose homes had been damaged by the flood, were given help by the Red Cross. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions. 48. Although London is far from being an unpolluted city, the problem isn't as bad as it used to be. A. Compared to its situation in the past, these days there is hardly any pollution in London. B. London is undoubtedly still polluted, but it's less of a problem because people are accustomed to it now. C. London isn't as polluted as it was in the past, in fact, the pollution problem has been solved. D. While the problem definitely hasn't disappeared, there is less pollution in London nowadays. 49. Any health benefits gained by eating meat are far outweighed by the hazards of doing so. A. Though meat can be unhealthy, it's even more unhealthy to avoid eating it. B. Consuming animal flesh can harm you, but it's still an essential source of nutrition. C. Eating meat may promote health in some ways, but harms it in many more. D. In order to be healthy, it's important to eat meat despite potential health risks. 50. I must admit this is the most spectacular view I've ever seen during my extensive travels. A. So far on this journey, we've seen a lot of beautiful places, but this one is by far the most attractive. B. I've travelled quite a lot in my life, and admittedly, have never seen such a breathtaking view as this. C. I can't but remark that the reason why I travel so extensively is not to miss such marvellous places as this one. D. I don't think we'll ever encounter a more beautiful view in our lives than this, since it is so breathtaking. Website:
  5. TRƯỜNG THPT CHUYÊN NGUYỄN TRÃI ĐỀ THI THỬ TỐT NGHIỆP THPT LẦN I TỈNH HẢI DƯƠNG MÔN TIẾNG ANH (2020-2021) ___ STT Mã đề Mã đề Mã đ ề Mã đề STT Mã đề Mã đề Mã đề Mã đề 123 345 567 789 123 345 567 789 1 B C B A 26 D D D A 2 C B C A 27 D C D D 3 C C D D 28 C D A D 4 B B B C 29 A C A B 5 A C B B 30 C B D D 6 C D C C 31 B A D C 7 C D B B 32 C A C D 8 A C C C 33 D D B A 9 D A B A 34 B C C C 10 D C C D 35 B B B C 11 A B D C 36 C B C A 12 A C D D 37 B C B D 13 D C C B 38 C D C D 14 D B A D 39 A B A C 15 B A C C 40 D B D B 16 D A B C 41 C C C B 17 C D C B 42 D B D C 18 D D B C 43 B C B D 19 C B D B 44 D A D B 20 B A C C 45 C D C B 21 C C D B 46 A C B D 22 B C A C 47 A D D D 23 C A C C 48 D B C C 24 B D C B 49 C D A A 25 C D A A 50 B C A C Website:
  6. TRƯỜNG THPT HỒNG LĨNH KỲ THI THỬ TỐT NGHIỆP THPT NĂM 2021, LẦN THỨ 1 Bài thi: NGOẠI NGỮ; Môn thi: TIẾNG ANH (Đề thi có 04 trang) Thời gian làm bài: 60 phút, không kể thời gian phát đề Họ tên thí sinh: . Mã đề thi 101 Số báo danh: Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks from 1 to 5. Coincident with concerns about the accelerating loss of species and habitats has been a growing appreciation of the importance of biological diversity, the (1)___ of species in a particular ecosystem, to the health of the Earth and human well-being. Much has been written about the diversity of terrestrial organisms, particularly the exceptionally rich life associated tropical rainforest habitats. Relatively little has been said, (2) ___, about diversity of life in the sea even though coral reef systems are comparable to rain forests in terms of richness of life. An alien exploring Earth would probably (3) ___ priority to the planet's dominants - most distinctive feature - the ocean. Humans have a bias toward land (4) ___ sometimes gets in the way of truly examining global issues. Seen from far away, it is easy to realize that landmasses occupy only one-third of the Earth's surface. Given that two thirds of the Earth's surface is water and that marine life lives at all levels of the ocean, the total three-dimensional living space of the ocean is perhaps 100 times (5) ___ than that of land and contains more than 90 percent of all life on Earth even though the ocean has fewer distinct species. (Source: Question 1: A. number B. each C. amount D. few Question 2: A. therefore B. thus C. however D. instead Question 3: A. make B. have C. give D. bring Question 4: A. who B. when C. that D. whose Question 5: A. higher B. bigger C. greater D. larger Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 6 to 10. History books recorded that the first film with sound was The Jazz Singer in 1927. But sound films, or talkies, did not suddenly appear after years of silent screenings. From the earliest public performances in 1896, films were accompanied by music and sound effects. These were produced by a single pianist, a small band, or a full-scale orchestra; large movie theatres could buy sound-effect machines. Research into sound that was reproduced at exactly at the same time as the pictures - called "synchronized sound" – began soon after the very first films were shown. With synchronized sound, characters on the movie screen could sing and speak. As early as 1896, the newly invented gramophone, which played a large disc carrying music and dialogue, was used as a sound system. The biggest disadvantage was that the sound and pictures could become unsynchronized if, for example, the gramophone needle jumped or if the speed of the projector changed. This system was only effective for a single song or dialogue sequence. In the "sound-on-film" system, sound was recorded as a series of marks on celluloid which could be read by an optical sensor. These signals would be placed on the film alongside the image, guaranteeing synchronization. Short feature films were produced in this way as early as 1922. This system eventually brought us "talking pictures". (Source: Question 6: The passage is mainly about the___. A. research into sound reproduction. B. development of sound with movies. C. disadvantages of synchronized sound. D. history of silent movies. Question 7: According to the passage, films using sound effects were screened ___. A. as early as 1922 B. in 1927 C. before 1896 D. as early as 1896 Question 8: The word "screenings" is closest in meaning to "___". Website:
  7. A. projections B. revelations C. demonstrations D. diversions Question 9: Which of the following is not mentioned as a producer of sound to accompany movies? A: a Jazz Singer B. a single pianist C. a gramophone D. a small band Question 10. The phrase "these signals" refers to___. A: sounds B. marks C. series D. sensors Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 11 to 17. The cause of tooth decay is acid, which is produced by bacteria in the mouth. The acid removes minerals from tooth enamel, allowing tooth decay to begin; the saliva in your mouth encourages remineralization and neutralizes the acid. The rate at which bacteria in the mouth produce acid depends on the amount of plaque on the teeth, the composition of the microbial flora, and whether the bacteria of the plaque have been "primed" by frequent exposure to sugar. To keep your teeth healthy, a regular dental hygiene program should be followed. Removing plaque with a toothbrush and dental floss temporarily reduces the numbers of bacteria in the mouth and thus reduces tooth decay. It also makes the surfaces of the teeth more accessible, enabling saliva to neutralize acid and remineralize lesions. If fluoride is present in drinking water when teeth are forming, some fluoride is incorporated into the enamel of the teeth, making them more resistant to attack by acid. Fluoride toothpaste seems to act in another way, by promoting the remineralization of early carious lesions. In addition to a regular dental hygiene program, a good way to keep your teeth healthy is to reduce your intake of sweet food. The least cavity-causing way to eat sweets is to have them with meals and not between. The number of times you eat sweets rather than the total amount determines how much harmful acid the bacteria in your saliva produce. But the amount of sweets influences the quality of your saliva. Avoid, if you can, sticky sweets that stay in your mouth a long time. Also try to brush and floss your teeth after eating sugary foods. Even rinsing your mouth with water is effective. Whenever possible, eat foods with fiber, such as raw carrot sticks, apples, celery sticks, etc., that scrape off plaque, acting as a toothbrush. Cavities can be greatly reduced if these rules are followed when eating sweets. (Adapted from English Unlimited by Adrian Deff and Ben Gok) Question 11: What does this passage mainly discuss? A. Good nutrition B. Food with fiber C. Ways to keep your teeth healthy D. Fluoridization and cavities Question 12: The word “it” refers to___. A. dental floss B. bacteria C. removal of plaque D. plaque Question 13: According to the passage, all of the following statements about plaque are true EXCEPT___. A. It consists of acid producing bacteria B. It is not affected by eating sweets C. It can be removed from teeth by brushing and flossing D. It reduces the positive effect of saliva Question 14: We can infer from the passage that one benefit of fluoride to healthy teeth is___. A. It strengthens tooth enamel B. It stimulates saliva production C. It makes teeth whiter D. It is a replacement for brushing and flossing in dental care Question 15: What can be concluded from the passage about sweets? A. All sweets should be avoided. B. Sweets should be eaten with care. C. It is better to eat sweets a little at a time throughout the day. D. Sticky sweets are less harmful than other sweets. Question 16: The author of the passage states that the amount of acid produced by the bacteria in your saliva increases___. A. with the amount of sweets you eat B. with the number of times you eat sweets C. if you eat sweets with your meals D. if you eat sticky sweets Question 17: The word "scrape off" is closest in meaning to___. Website:
  8. A. repel B. rub together with C. remove D. dissolve Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions. Question 18: The world is becoming more industrialized and the number of animal species that have becoming extinct have increased. A B C D Question 19: Dams are used to control flooding, provide water for irrigation, and generating electricity for the surrounding area. . A B C D Question 20: It is an interested book which I bought at Ngoc Binh Store last Sunday . A B C D Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions. Question 21: My father is less friendly than my mother. A.My mother is not as friendly as my father. B. My mother is less friendly than my father. C. My father is more friendly than my mother. D. My father is not as friendly as my mother Question 22: “I bought these books last week”. He said A. He said he bought these books last week. B. He said he had bought those books the week before. C. He said he had bought these books last week D. He said he bought these books the week before. Question 23: She probably buys this house next week. A. She may buy this house next week B. She must buy this house nexk week C. She should buy next house next week. D. She doesn’t have to buy this house next week. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is combines each pair of sentences in the following questions. Question 24: You can stay in the flat for free, you pay the bills. A. Whether you pay the bills or stay in the flat, it is free. B. Without the bills paid, you can stay in the free flat. C. Unless the flat is free of bills, you cannot stay in it. D. Provided you pay the bills, you can stay in the flat for free. Question 25: It is such an interesting book. I have read it three times A. Such was the interesting book that I have read it three times. B. Should the book be interesting, I have read it three times. C. Such interesting was book that I have read it three times. D. Only if it is an interesting book have I read it three times. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions. Question 26: A. stops B. speaks C. hats D. arrives Question 27. A. strength B. decide C. athlete D. species Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions. Question 28. A. prevent B. teacher C. wildlife D. beauty Question 29. A. different B. excellent C. attraction D. confident Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions. Question 30. You like coffee, ___? A. don't you B. didn't you C.won't you D. haven't you Question 31: This is ___ second time I have ever eaten this food. A.a B. the C. an D. no article Question 32: The whole world is waiting ___ a vaccine against Covid-19. Website:
  9. A. with B. for C. at D. in Question 33: Every day I spend two hours ___ English. A. practise B to practise C. practising D. practiced Question 34: If I ___ you, I would spend more time learning English. A. would be B. were C. will be D. am Question 35: She has not written to me since we ___ last time. A. met B. to meet C. will meet D. was meeting Question 36: True Blood is my favourite TV series, ___ I don't have much time to watch it often. A. although B. before C. because D. yet Question 37: He will take the dog out for a walk ___. A. as soon as he finishes B. when I was finishing dinner C. until I finished dinner D. shall have finished Question 38: My favourite hobby is watching the work ___ by ShakeSpeare in the 20 century. A. written B. is writing C. writes D. is written Question 39. A ___party was prepared to welcome the honoured guests. A. special B. specialise C. specially D. specialisation Question 40: Jim his best suit to make a good impression on his future in-laws. A. took on B. took off C. put on D. put off Question 41: You'd better ___ a commitment to being a volunteer on a regular basis. A. promise B. do C. make D. pull Question 42: People thought that maybe his novel might one day be turned into a film and become a Hollywood ___. A. best-seller B. attraction C. blockbuster D. debut Question 43. People have used coal and oil to ___electricity for a long time. A. bred B. raise C. cultivate D. generate Question 44: My mother doesn't ___ eye to eye with my father sometimes. A. see B. glance C. look D. agree Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word (s) in each of the following questions. Question 45: This special offer is exclusive to readers of this magazine. A. presentable B. rewarding C. attractive D. limited Question 46: The repeated commercials on TV distract many viewers from watching their favourite films. A. advertisements B. contests C. businesses D. economics Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. Question 47: His boss has had enough of his impudence, and doesn't want to hire him any more. A. respect B. agreement C. obedience D. rudeness Question 48: She was like a cat on hot bricks before her driving test. A. nervous B. comfortable C. depressed D. relaxing Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best completes each of the following exchanges. Question 49: : - Alice: “I think we should recycle these bags. It will help protect the environment.” - Peter: “ ___” A. It's rubbish. We shouldn't use it B. Never mind C. I can't agree with you more D. Of course not Question 50: Lucy is asking for permission to play the guitar at Pete's home. - Lucy: “Is it all right if I play the guitar in here while you're studying?”. - Pete: “___”. A. Oh, I wish you wouldn't. B. Well, I'd rather not. C. Well, actually, I'd prefer it if you didn't. D. Well, if only you didn't. THE END Website:
  10. SỞ GD-ĐT HÀ TĨNH MA TRẬN VÀ ĐÁP ÁN KÌ THI THỬ TỐT NGHIỆP THPT NĂM 2021 TRƯỜNG THPT HỒNG LĨNH LẦN THỨ 1 Stt Dạng bài Kiến thức NB TH VDT VDC Số câu 1 Phonetic -s ending 1 1 Vowel 1 1 2 Stress Two-syllable verb/n 1 1 Three-syllable words 1 1 Tag question 1 1 Article 1 1 Preposition 1 1 Gerund 1 1 Conditional type 1 1 Tense 1 1 Conjunction 1 1 Adverbial of time 1 1 3 Grammar & Reduced relative 1 1 vocabulary clause Word formation 1 1 Collocation 1 1 Word choice 1 1 Word choice 1 1 Phrasal verb 1 Idiom 1 1 4 Synonym Vocabulary 1 1 Vocabulary 1 1 5 Antonym Vocabulary 1 1 Idiom 1 1 Website:
  11. 6 Language Giving opinion _ 1 1 function response Ask permission – 1 1 response Vocabulary 1 1 Clozed reading Expression of quality 1 1 test 7 Word choice 1 1 Relative pronoun 1 1 Conjunction 1 1 Main idea 1 1 Detail information 1 1 2 8 Reading 1 Vocabulary 1 1 Reference 1 1 Main idea 1 1 9 Reading 2 Detail information 1 1 1 3 Vocabulary 1 1 2 Reference 1 1 Error S-V agreement 1 1 identification 10 Parallel structure 1 1 Confusing word 1 1 Comparison 1 1 11 Sentence Reported speech 1 1 transformation Modal verb 1 1 Sentence Conditional sentence 1 1 combination 12 Inversion 1 1 17 16 11 6 50 Website:
  12. ĐÁP ÁN MĐ 101 1.A 2.C 3.C 4.C 5.C 6.B 7.D 8.A 9.A 10.B 11.C 12.C 13.B 14.A 15.B 16.B 17.C 18.D 19.C 20.A 21.D 22.B 23.A 24.D 25.A 26.D 27.C 28.A 29.C 30.A 31.B 32.B 33.C 34.B 35.A 36.D 37.A 38.A 39.A 40.C 41.C 42.C 43.D 44.A 45.D 46.A 47.A 48.D 49.C 50.C MĐ 102 1.B 2.C 3.A 4.C 5.C 6.B 7.D 8.C 9.C 10.A 11.D 12.A 13.A 14.A 15.C 16.C 17.C 18.D 19.A 20.D 21.A 22.A 23.D 24.C 25.C 26.A 27.C 28.C 29.C 30.C 31.B 32.D 33.A 34.A 35.B 36.C 37.C 38.B 39.A 40.B 41.B 42.C 43.D 44.C 45.A 46.D 47.B 48.A 49.D 50.A MĐ 103 1.D 2.D 3.D 4.C 5.A 6.D 7.C 8.C 9.A 10.B 11.B 12.A 13.C 14.A 15.D 16.A 17.C 18.A 19.A 20.C 21.A 22.D 23.C 24.A 25.A 26.C 27.C 28.D 29.A 30.B 31.A 32.B 33.C 34.D 35.A 36.C 37.D 38.A 39.A 40.C 41.C 42.C 43.B 44.D 45.C 46.B 47.A 48.A 49.A 50.A MĐ 104 1.B 2.D 3.C 4.B 5.A 6.A 7.A 8.A 9.D 10.D 11.D 12.C 13.B 14.D 15.C 16.C 17.A 18.A 19.B 20.A 21.C 22.A 23.D 24.A 25.C 26.A 27.A 28.A 29.A 30.D 31.C 32.A 33.B 34.C 35.C 36.D 37.A 38.B 39.A 40.B 41.C 42.D 43.A 44.C 45.D 46.A 47.A 48.C 49.C 50.C Website:
  13. SỞ GD - ĐT HÀ TĨNH KỲ THI THỬ TỐT NGHIỆP THPT NĂM 2021- LẦN 1 TRƯỜNG THPT TRẦN PHÚ Môn thi: TIẾNG ANH Thời gian làm bài: 60 phút;(50 câu trắc nghiệm) (Đề thi có 04 trang) (Thí sinh không được sử dụng tài liệu) Mã đề thi 204 Họ, tên thí sinh: SBD: Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions. Question 1: Do you remember Daisy? I ran ___ her on the way to work. A. in B. across C. by D. down Question 2: Luckily, the rain ___ so we were able to play the match. A. watered down B. gave out C. held off C. got away Question 3: I asked Angela to run the office while I’m gone ___ I know I can depend on her. A. unless B. although C. therefore D. since Question 4 : Michael got surprisingly high grades in the final exam. He ___ his lessons very carefully. A. must have revised B. can’t have revised C. should have revised D. needn’t have revised Question 5: Be sure to ___ a real effort to answer all the questions the interviewer asks you. A. hide B. set C. make D. train Question 6: Park Hang-seo, who is the head coach of ___ Vietnam national football team, is a new idol of many people. A. the B. Ø C. a D. an Question 7: My mother often ___ our mistakes, whereas my father is very strict and punishes us for even the slightest one. A. appreciates B. avoids C. enjoys D. overlooks Question 8: He is exhausted. He ___ around the whole afternoon trying to clean the house before the guests arrive. A. had been running B. was running C. has been running D. has run Question 9: ___ as a masterpiece, a work of art must transcend the ideals of the period in which it was created. A. In order to be ranked B. Ranking C. Being ranked D. To be ranking Question 10: His brother refuses to even listen to anyone else's point of view. He is very ___. A. open-minded B. narrow-minded C. absent-minded D. kind-hearted Question 11: Everybody is tired of watching the same commercials on TV every night, ___ ? A. are they B. don’t they C. aren’t they D. haven’t they Question 12: We regret to tell you that the materials you ordered are . A. out of practice B. out of stock C. out of reach D. out of work Question 13: I suggest our rooms ___ before Tet Holiday. A. be decorated B. should decorate C. is decorated D. were decorated Question 14: The architects have made ___ use of glass and transparent plastic. A. imagine B. imagination C. imaginative D. imaginatively Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks from 15 to 19. Mobile phones emit microwave radio emissions. Investigators are questioning whether exposure to these radio waves might (15) ___ to brain cancer. So far, the figures are not final. The precise evidence does not enable us to say in certain that mobile phones are definitely safe. On the other hand, recent research has not yet (16) ___ clear adverse effect associated with the prolonged use of mobile phones. Many studies are now going (17) ___ in numerous countries. Some of the results are contradictory but the others have shown an association between mobile phone use and cancer. However, these studies are preliminary and the issue need further, long – term investigation. (18) ___ the scientific data is more definite, it is advisable for people to try not to use mobile phone for long periods of time. Don’t think that hands free phones are any safer either. At the moment, research is in fact showing the opposite and they may be just as hazardous. It is also thought that young people (19) ___ bodies are still growing may be at particular risk. Question 15: A. bring B. cause C. produce D. lead Trang 1/4 - Mã đề thi 204 Website:
  14. Question 16: A. created B. demonstrated C. proved D. caused Question 17: A. through B. on C. about D. by Question 18: A. When B. Until C. Provide D. As Question 19: A. whose B. that C. with D. as Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions. Question 20: “You shouldn’t have leaked our confidential report to the press, Frank!” said Jane. A. Jane blamed Frank for having flattered the press with their confidential report. B. Jane criticized Frank for having disclosed their confidential report to the press. C. Jane suspected that Frank had leaked their confidential report to the press. D. Jane accused Frank of having cheated the press with their confidential report. Question 21: The students complained that the teacher was inexperienced. A. The teacher was not supported for his inexperience. B. The students praised the teacher for his experience. C. The teacher was popular despite his inexperience. D. The teacher was favored because of his inexperience. Question 22: We didn't visit the museum because we had no time. A. If we had time, we would visit the museum. B. If we had had time, we will have visited the museum. C. If we have time, we will visit the museum. D. If we had had time, we would have visited the museum. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. Question 23: Flats which are both comfortable and reasonably priced are few and far between in the current context of economic crisis. A. non–standard B. non–existent C. uncommon D. unusual Question 24 : Gerry didn’t go on the expedition – he made up that part of the story. A. narrated B. invented C. unfolded D. recounted Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined the word whose underlined part differs from the other in pronunciation in each of the following questions. Question 25: A. terrified B. averaged C. accompanied D. influenced Question 26: A. identify B. applicant C. final D. decide Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 27 to 31. Newspapers and television news programs always seem to report about the bad things happening in society. However, there is a place where readers can find some good news. That place is the website called HappyNews. The man behind HappyNews is Byron Reese. Reese set up HappyNews because he thought other news sources were giving people an unbalanced view of the world. Reese said about HappyNews, “The news media gives you a distorted view of the world by exaggerating bad news, misery, and despair. We’re trying to balance out the scale.” Not everyone agrees with Reese’s view, though. Many people think that news sources have a responsibility to provide news that is helpful to people. People need to know about issues or problems in today’s society. Then they are better able to make informed decisions about things that affect their daily lives. Reese said that HappyNews is not trying to stop people from learning about issues or problems. HappyNews is just trying to provide a balanced picture of today’s world. By the end of its first month online, HappyNews had more than 70,000 unique readers. About 60 percent of those readers were women. Something else unique makes HappyNews different from any of the other news or information websites that are on the Internet. Unlike many other websites, HappyNews gets fan mail from its readers on a daily basis. Question 27: Which of the following is the best title for this passage? A. “Newspapers vs. Online News” B. “Why Women Like HappyNews” C. “Byron Reese Tells People How to Be Happy” D. “Good News for a Change” Trang 2/4 - Mã đề thi 204 Website:
  15. Question 28: How is HappyNews different than other news sources? A. Its stories are not about bad things. B. The website only has stories about women. C. All of the stories are written by Reese. D. HappyNews does not exaggerate its stories. Question 29: The word “they” in paragraph 2 refers to ___. A. problems B. people C. sources D. issues Question 30: Why might some people NOT like HappyNews? A. Reese’s stories are about misery and despair. B. Some sources give a balanced view. C. The stories are from around the world. D. It doesn’t tell them about important issues or problems. Question 31: What does “exaggerating” mean in this reading? A. improving B. worsening C. explaining D. editing Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions. Question 32: The student was very bright. He could solve all the math problems. A. He was so bright a student that he could solve all the math problem. B. Such bright was the student that he could solve all the math problem. C. He was such bright student that he could solve all the math problem. D. The student was very bright that he could solve all the math problem. Question 33: They left the concert hall. The fire alarm went off right afterwards. A. They were leaving the concert hall when the fire alarm went off. B. No sooner had they left the concert hall than the fire alarm went off. C. They left the concert hall just as the fire alarm went off. D. The fire alarm had gone off before they left the concert hall. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. Question 34: Though I persuaded my boss to solve a very serious problem in the new management system, he just made light of it. A. disagreed with B. discovered by chance C. completely ignored D. treated as important Question 35: On Saturday wearing uniforms is optional so I often choose T-shirt and shorts. A. compulsory B. voluntary C. uncomfortable D. acceptable Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of the primary stress in each of the following questions. Question 36: A. diversity B. environment C. optimistic D. assimilate Question 37: A. require B. danger C. enroll D. promote Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the most suitable response to complete each of the following exchanges. Question 38: John and Tim are talking about future jobs. - John: “What kind of job would you like?” - Tim: “ ___.” A. That will do B. Any time after next week C. Any of them are OK D. Anything to do with computer Question 39: - Tung: "Your shoes are terrific, Tuan. The colour quite suits you." - Tuan: " ___ " A. I'm glad you like them. B. Really? C. Do you like them? D. You must be kidding. My shirt is nice, isn't it? Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions from 40 to 47. In the history of technology, computers and calculators were innovative developments. They are essentially different from all other machines because they have a memory. This memory stores instructions and information. In a calculator, the instructions are the various functions of arithmetic, which are permanently remembered by the machine and cannot be altered or added to. The information consists of the numbers which are keyed in. An electronic pocket calculator can perform almost instant arithmetic. A calculator requires an input unit to feed in numbers, a processing unit to make the calculation, a memory unit, and an output unit to display Trang 3/4 - Mã đề thi 204 Website:
  16. the result. The calculator is powered by a small battery or by a panel of solar cells. Inside is a microchip that contains the memory and processing units and also controls the input unit, which is the keyboard, and the output unit, which is the display. The input unit has keys for numbers and operations. Beneath the key is a printed circuit board containing a set of contacts for each key. Pressing a key closes the contacts and sends a signal along a pair of lines in the circuit board to the processing unit, in which the binary code for that key is stored in the memory. The processing unit also sends the code to the display. Each key is connected by a different pair of lines to the processing unit, which repeatedly checks the lines to find out when a pair is linked by a key. The memory unit stores the arithmetic instructions for the processing unit and holds the temporary results that occur during calculation. Storage cells in the memory unit hold the binary codes for the keys that have been pressed. The number codes, together with the operation code for the plus key, are held in temporary cells until the processing unit requires them. When the equals key is pressed, it sends a signal to the processing unit. This takes the operation code - for example, addition - and the two numbers being held in the memory unit and performs the operation on the two numbers. After the addition is done, the result goes to the decoder in the calculator's microchip. This code is then sent to the liquid crystal display unit, which shows the result, or output, of the calculation. Question 40: What is the main purpose of the passage? A. To discuss innovative developments in technology B. To compare computers and calculators with other machines C. To summarize the history of technology D. To explain how a calculator works Question 41: What can be inferred about machines that are not calculators or computers? A. They cannot store information in a memory. B. They have simple memory and processing units. C. They are older than computers. D. They are less expensive than computers. Question 42: The word “innovative” in paragraph 1 could best replaced by ___. A. important B. recent C. revolutionary D. complicated Question 43: In what part of the calculator are the processing and memory units? A. The output unit B. The microchip C. The solar cells D. The battery Question 44: According to the passage, one function of the memory unit is . A. to alter basic arithmetic instructions B. to store temporary results during calculation C. to control the keyboard D. to send codes to the display unit Question 45: The word “This” in paragraph 5 refers to ___. A. the processing unit B. the equal key C. the plus key D. the memory unit Question 46: The word “contacts” in paragraph 3 is closest in meaning to ___. A. commands B. locations C. codes D. connections Question 47: Which of the following statement is NOT TRUE about calculators? A. Calculator and computers have a memory. B. Calculators require a lot of instructions to operate quickly. C. Sending codes takes place only in the memory unit of a calculator. D. Pressing a key activates a calculator. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions. Question 48: It is believed that in the near future robots will be used to doing things such as cooking. A. such as B. in the near future C. It is believed D. be used to doing Question 49: The Vietnamese is hard-working, intelligent and brave. A. Vietnamese B. is C. intelligent D. brave Question 50: Bacteria lived in the soil play a vital role in recycling the carbon and nitrogen needed by plants. A. lived B. vital role C. recycling D. needed THE END Trang 4/4 - Mã đề thi 204 Website:
  17. Website:
  18. SỞ GIÁO DỤC & ĐÀO TẠO ĐỀ THI THỬ TỐT NGHIỆP THPT LẦN 1 TRƯỜNG TRUNG HỌC PHỔ THÔNG Tên môn: Tiếng Anh LÝ THÁI TỔ Thời gian làm bài: 60 phút; (50 câu trắc nghiệm) Mã đề thi: 132 (Thí sinh không được sử dụng tài liệu) Họ, tên thí sinh: Số báo danh: Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines each pair sentences in the following questions from 1 to 2 Question 1: Beef contains vitamins. Generally, fish contains almost the same vitamins as beef. A. The vitamins content of fish may be considered in general as similar to beef. B. Generally, beef and fish may be considered to be a combination of vitamin content. C. What vitamin fish contains may be considered in general to be made from beef. D. The vitamins content of beef is generally considered to come from fish. Question 2: The man was shot in the bank robbery. The doctors are operating on him. A. The man was whom the doctors are operating on him shot in the bank robbery. B. The doctors are operating on the man who was shot in the bank robbery. C. The man whom the doctors are operating on him shot in the bank robbery. D. The man was shot in the bank robbery where the doctors are operating on him. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the most suitable response to complete each of the following exchanges from 3 to 4 Question 3: John: " You're already leaving? The ball is only starting." - Peter: " But it's very late, so _." A. Take care B. Goodbye for now C. Have a good day D. It's great fun, thanks Question 4: John: "Why don't we go to a baseball game?". - Jimmy:"___". A. I'd rather go to the art gallery B. It's good to play baseball C. No, thanks. I'd like to sit here D. No, I don't. Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 5 to 11 Today, there are 600 million cars in the world. They may seem like a lot. However, there are over 7 million people on our planet. Most of the world’s population uses public transportation to get around. The number of people using public transportation continues to rise. Subway systems worldwide carry 155 million passengers each day. That’s more than 30 times the number carried by all the world’s airplanes. Every day in Tokyo passengers take more than 40 million rides on public transportation. Yet many people see public transportation as ‘a depressing experience’, says author Taras Gresco. They say it is slow, crowded, or too expensive. In fact , Gresco says, it is actually ‘faster, more comfortable and cheaper’ than driving a car. Like millions of people, Taras Gresco is a ‘straphanger’ - a person who rides public transportation. In his book straphanger: Saving Our Cities and Ourselves from the Automobile, Gresco describe the benefits of public transportation. Firstly, it is better for the environment. When people use public transportation, they use less fuel. Twenty people on one bus use much less fuel than 20 people in 20 cars. Fewer cars mean less pollution and cleaner air. Using public transportation can be good for your health in other ways. It can even help you lose weight. In one study, a group of people took public transportation every day for six months. Each day they walked to a bus stop or train station. In six months, each person lost an average of six pounds - almost three kilograms. Taking public transportation has another benefit, says Gresco. It helps people become part of their community. When you are alone in your car, you don’t talk to anyone. One Tokyo Trang 1/5 - Mã đề thi 132 Website:
  19. straphanger told Gresco, “To use public transport is to know how to cooperate with other people,’ It teaches you ‘how to behave in a public space’. So, public transportation is more than a way to get to work or school. It can help lead to cleaner cities. It may also lead to a healthier and more cooperative world population. Question 5: According to the passage, the number of people travelling by planes each day is about A. 20 million B. 5 million C. 185 million D. 125 million Question 6: The word ‘it” in the passage refers to A. depressing experiece B. driving a car C. public transportation D. author Taras Gresco. Question 7: What is not true about Taras Gresco according to the reading passage? A. Taras Gresco finds public transportation beneficial for both the cities and the users. B. Taras Gresco often travels by public transportation, especially the bus. C. Taras Gresco launched a campaign to encourage people to use the public transportation. D. Taras Gresco wrote a book about the benefits of public transportation. Question 8: Which of the following is mentioned as a benefit for a public transportation rider? A. He or she will be able to learn how to ride a means of public transportation. B. He or she will have a good chance to make more friends with the different people. C. He or she will know how to behave in public places and cooperate with others. D. He or she will have a good chance to enjoy the natural landscape. Question 9: Which of the following is not mentioned in the passage as the one that benefits from the public transportation? A. the bus rider B. the environment C. the city D. the car driver Question 10: How does the environment benefit from people’s use of the public transportation ? A. Buses and trains not only conserve energy but also save public transportation B. Fewer people using private transportation means less fuel used, hence cleaner environment. C. The smaller number of cars sold helps the automobile industry save the environment substantially. D. Subways use renewable energy sources instead of the fossil fuels, making the environment cleaner. Question 11: Which of the following can be the best title of the reading passage? A. Public Transportation _ We all Benefit B. public transportation - Cleaner – Cities C. Public transportation - to Save the Environment D. Public Transportation - a way to Loose Weight. Mark the letter A, B, C, or D to indicate the word that differs from the other three in the position of the primary stress in each of the following questions from 12 to 13 Question 12: A. cartoon B. open C. answer D. paper Question 13: A. knowledgeableB. certificate C. development D. prosperity Mark the letter A, B, C or D to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions from 14 to 16 Question 14: More research is needed to find out if acupuncture is helped with other side effects such as pain, anxiety or shortness of breath. A. is needed B. is helped C. such as D. shortness Question 15: ASEAN aims at promoting economic growth, regional peace as well as provide opportunities for its members. A. aims at B. economic growth C. provide D. its Question 16: She complained that her husband never paid her any complements anymore. A. complained B. never C. any complements D. anymore. Trang 2/5 - Mã đề thi 132 Website:
  20. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is OPPOSITE in meaning to the bolded part in each of the following questions from 17 to 18 Question 17: He didn’t bat an eye when he realized he failed the exam again. A. didn’t care B. wasn’t happy C. didn’t want to see D. showed surprise Question 18: Most universities have trained counselors who can reassure and console students who have academic or personal problems. A. discourage B. please C. sympathize D. satisfy Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks from from 19 to 23 Urbanization programs are being carried out in many parts of the world, especially in densely (19) ___ regions with limited land and resources. It is the natural outcome of economic development and industrialization. It has brought a lot of benefits to our society. However, it also (20) ___ various problems for local authorities and town planners in the process of maintaining sustainable urbanization, especially in developing countries. When too many people cram into a small area, urban infrastructure can't be effective. There will be a (21) ___ of livable housing, energy and water supply. This will create overcrowded urban districts with no proper facilities. Currently, fast urbanization is taking place predominantly in developing countries where sustainable urbanization has little relevance to people's lives. Their houses are just shabby slums with poor sanitation. Their children only manage to get basic education. Hence, the struggle for (22) ___ is their first priority rather than anything else. Only when the quality of their existence is improved, can they seek (23)___ other high values in their life. Question 19: A. populated B. popular C. crowed D. numerous Question 20: A. offers B. leads C. poses D. imposes Question 21: A. lack B. loss C. appearance D. plenty Question 22: A. survivor B. survived C. survival D. survive Question 23: A. on B. with C. about D. for Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions from 24 to 26 Question 24: They believe that burning fossil fuels is the main cause of air pollution. A. It is believed that air pollution is mainly to blame for burning fossil fuels. B. It is believed that burning fossil fuels is held responsible for air pollution. C. Burning fossil fuels is believed to result from air pollution. D. Burning fossil fuels is believed to have caused high levels of air pollution. Question 25: “I haven’t been very open-minded,” said the manager. A. The manager admitted not having been very open-minded. B. The manager denied having been very open-minded. C. The manager promised to be very open-minded. D. The manager refused to have been very open-minded. Question 26: Peter used to work as a journalist for a local newspaper. A. Peter has stopped working as a journalist for a local newspaper. B. Peter no longer likes the job as a journalist for a local newspaper. C. Peter refused to work as a journalist for a local newspaper. D. Peter enjoyed working as a journalist for a local newspaper. Mark the letter A, B, C, or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions from 27 to 28 Question 27: A. final B. revival C. reliable D. liberty Question 28: A. developed B. introduced C. influenced D. raised Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions from 29 to 33 Trang 3/5 - Mã đề thi 132 Website:
  21. The word robot first appeared in a 1921 stage play by Czech writer Karel Capek. In the play, a man makes a machine that can think, which he calls a robot and which ends up killing its owner. In the 1940s, the American science fiction writer Isaac Asimov wrote a series of stories about robots and invented the term robotics, the science of robots. Meanwhile, in the real world, the first robots were developed by an engineer, Joseph F. Engelberger, and an inventor, George C. Devol. Together they started Unimation, a manufacturing company that produces the first real robot in 1961, called the Unimate. Robots of this type were installed at a General Motors automobile plant and proved to be a success. They worked reliably and saved money for General Motors, so other companies were soon acquiring robots as well. These industrial robots were nothing like the terrifying creatures that can often be seen in science fiction films. In fact, these robots looked and behaved nothing like humans. They were simply pieces of computer-controlled machinery, with metal “arms” or “hands”. Since they were made of metal, they could perform certain jobs that were difficult or dangerous for humans, particularly jobs that involve high heat. And since robots were tireless and never got hungry, sleepy, or distracted, they were useful for tasks that would be tiring or boring for humans. Industrial robots have been improved over the years, and today they are used in many factories around the world. Though the use of robots has meant the loss of some jobs, at the same time other jobs have been created in the design, development, and production of the robots. Rise of the Robots, Silicon Valley Entrepreneur, Martin Ford, 1988. Question 29: What is Unimation? A. It’s the name of a robot B. It’s a robot making program C. It’s the name of a robot inventor D. It’s the producer of the first robot Question 30: What can be said about Karel Capek? A. He made a robot B. He was the first to create the word “robot” C. He is an American writer D. He made a robot in order to kill a person Question 31: Which of the following is NOT mentioned as a characteristic of robots? A. They can do jobs involving high heat B. They are tiring C. They don’t need food D. They are not distracted Question 32: What are industrial robots like? A. They controlled machinery B. They are computer-controlled machines C. They behave like humans D. They look like humans Question 33: When did the word “robot” appear? A. in the 19th century B. in the 40s C. in the 60s D. in the 1920s Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions from 34 to 48 Question 34: - “Are you thinking of flying business class?” - “___” A. I’m flying there to attend a party B. No, I’m just on business. C. No, I’d like an aisle seat. D. No, economy. Question 35: If you watch this film, you ___ about the cultures of Southeast Asian countries. A. learned B. will learn C. would learn D. were learning Question 36: Paul noticed a job advertisement while he ___ along the street. A. would walk B. walked C. had walked D. was walking Question 37: Solar energy is not widely used ___ it is friendly to the environment. A. because of B. since C. in spite of D. although Question 38: The sign warns people ___ the dangers of swimming in this river. A. with B. from C. to D. about Question 39: ___, they were surprised to find their favourite band playing there. A. Just attended the party B. To have attended the party C. They had arrived at the party D. On arrival at the party Trang 4/5 - Mã đề thi 132 Website:
  22. Question 40: Drinking too much alcohol is said to ___ harm to our health. A. take B. lead C. make D. do Question 41: At the end of the training course, each participant was presented with a ___ of completion. A. qualification B. certificate C. diploma D. degree Question 42: The ___ high levels of pollution in the coastal areas are a matter of great concern to the government. A. intensively B. excessively C. marginally D. redundantly Question 43: Event organisers should plan everything carefully so as to leave nothing to ___. A. mistake B. impossible C. opportunity D. possibility Question 44: The woman ___when the police told her that her son had died. A. broke in B. broke down C. broke into D. broke away Question 45: ___, he couldn’t finish that test in 60 minutes. A. As intelligent the boy was B. Intelligent as the boy was C. As the boy was intelligent D. Intelligent as was the boy Question 46: . My friend always dreams of having ___. A. a small red sleeping bag. B. red sleeping small a bag. C. a bad small red sleeping. D. small a bag red sleeping. Question 47: David graddol, a British linguist, believes that English___80% of computer- based communication in the 1990s. A. answered for B. made over C. accounted for. D. took up Question 48: ___every major judo title, Mark retired from international competition. A. Winning B. When he won C. Having won D. On winning Mark the letter A, B, C or D to indicate the word/phrases SIMILAR in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions from 49 to 50 Question 49: : The aboriginal people of Australia are experts at survival in an environment with scanty resources. A. limited B. ordinary C. abundant D. natural Question 50: Sometimes , in order to get things done, you have to take the initiative. A. make the last decision B. make important changes C. raise the first idea D. sacrifice for others HẾT Trang 5/5 - Mã đề thi 132 Website:
  23. ĐÁP ÁN MÃ ĐỀ THI THỬ THPT QUỐC GIA MÔN ANH VĂN 12 MÃ ĐỀ Câu 132 209 357 485 570 628 743 896 1 A B C D C D A A 2 B A C C A C C B 3 B A B D C A C D 4 A D D A C A A D 5 B C D A A A D D 6 C B A B D C B D 7 C A C B A B B C 8 C A D C B C A D 9 C A A D B C A B 10 B C B B A A D D 11 A C D C B C B B 12 A B D D A D D A 13 A A C C D B C D 14 B D A D B D A B 15 C D D D A C C A 16 C A B C C A D C 17 D C A A C C B C 18 A D B A C D B B 19 A A A A B B A D 20 C B C D B B B B 21 A D C B B A D A 22 C C D B D B B C 23 D A C B B A D B 24 B D D B D B A C 25 A D B A C D C B 26 A B A A A A C C 27 D C C B C B A B 28 D A B D D A A A 29 D D D C B D C A 30 B D C D B B A B 31 B A A C A A B C 32 B C B C B C B D 33 D C B C A C A C 34 D D D A B B B B 35 B C A A D A D C 36 D B D C A B D A 37 D B D D D D D B 38 D D B A B D D C 39 D D B B A D C A 40 D D B A C D D A 41 B D C B C C B A 42 B B B D A D C B 43 C B B C C B A D 44 B B A D D C C A 45 B C C D D D B C 46 A B C D D C C D 47 C B A B D B B C 48 C A C A C C A D 49 A C A C D B C C 50 C C A B B A D A Website:
  24. ĐỀ THI THỬ TỐT NGHIỆP THPT 2021 LẦN II SỞ GD & ĐT BẮC NINH NĂM HỌC: 2020-2021 TRƯỜNG THPT HÀN THUYÊN MÔN: TIẾNG ANH Thời gian làm bài : 60 phút ;không kể thời gian phát đề (Đề gồm 06 trang) (50 câu trắc nghiệm) Mã đề 103 (Thí sinh không được sử dụng tài liệu) Họ, tên thí sinh: Số báo danh Blacken the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part is pronouned differently from the other three in each question. Câu 1: A. worm B. worse C. work D. more Câu 2: A. coughed B. laughed C. matched D. weighed Blacken the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions. Câu 3: The objective is to promote the role of inhabitants and communities in the development of a modern architecture imbued ___ national identity. A. against B. for C. by D. with Câu 4: .I must warn you I am not used to ___ so rudely. A. speak B. be spoken C. speak to me D. being spoken to Câu 5: ___ these two sources is considered green energy because they produce a lot of pollution when they are burned. A. Both of B. Because of C. On account of D. Neither of Câu 6: Some people feel a strong ___ to keep their cultural identities. A. urge B. wish C. craving D. pressure Câu 7: The lawyer rarely wears anything other than jeans and a T-shirt___the season. A. whatever B. whenever C. wherever D. however Câu 8: Patients were ___ from the hospital because the beds were needed by other people A. liberated B. discharged C. released D. freed Câu 9: Culture is the lens with which we evaluate everything around us; we ___ what is proper or improper, normal or abnormal, through our culture. A. express B. signal C. evaluate D. calculate Câu 10: I was rather embarrassed when John gave me such a(n) ___ gift. A. affluent B. extravagant C. rich D. well- off Câu 11:The party was ___ I had expected A. a hundred times funnier than B. more a hundred times funny than C. a hundred times more funny than D. a hundred times funny more than Câu 12:I can't give you the report I ___ for today because I ___. A. promised - didn't finish B. have promised - haven't finished C. have promised - didn't finish D. promise - don't finish Câu 13:There is no doubt that this volume is ___for those interested in the syntax of free word order. A. significance B. of greatly significance Trang 1/6 - Mã đề 103 Website:
  25. C. of great significance D. in great significant Câu 14: Al‟s under the ___ to decide by the end of the month whether to move his company. A. horse B. gun C. tree D. table Câu 15: There is a possibility that Jack will be late,___ , I will take his place A. so if B. unless C. if D. if so Câu 16: It is desirable that the plane ___ as light as possible. A. was B. is C. were D. be Blacken the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is OPPOSITE in meaning to the underlined part in each of the following questions. Câu 17: Turmeric can help in boosting immune system and fight off free radical attacks in the system. A. destroying B. enhancing C. weakening D. stopping Câu 18: He said he was only joking, but his comments were so close to the bone. A. offensive B. annoying C. personal D. respectful Blacken the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is CLOSEST in meaning to the underlined part in each of the following questions. Câu 19: I think Mr. John is on the level because he always tells the truth and never tries to deceive others. A. honest B. dishonest C. talented D. intelligent Câu 20: Television also interferes with family life and communication. A. conflicts B. comes C. chats D. goes Read the following passage and blacken the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to the following questions. South Pole explorer Ernest Shackleton never reached his goal of crossing Antarctica, but the circumstances that prevented him from reaching that goal pushed him to achieve an even more amazing feat. In January 1915 Shackelton‟s ship Endurance became trapped in the ice of Antarctica. He and his crew of twenty-seven lived on the ship trapped in the ice floes for nine months, until they had to abandon the ship when the ice crushed it. The day the ship sank, Shackleton wrote his new goal: “The task is to reach land with all members of the expedition.” The group camped on the ice floes for six months, until the ice broke up and they took small lifeboats to nearby uninhabited Elephant Island. During their time on the ship, ice, and island, Shackleton‟s group endured temperatures as low as twenty degrees below zero and had no daylight from May to July. They had to hunt scarce seals and penguins for food, and were hunted themselves by killer whales and sea leopards, which would rise through the ice in search of prey. Throughout this time, Shackleton demonstrated his leadership by rationing food, rotating use of warmer sleeping bags, and keeping a calm, positive attitude that helped morale. He also showed great courage as he and five of his men crossed eight hundred miles of dangerous ocean to the nearest inhabited island to seek help. Despite no maps and terrible weather, Shackeleton‟s small boat reached the island where Shackleton and an even smaller group crossed unexplored, jagged mountains to reach a whaling station. He organized a rescue party to retrieve the rest of his crew, and despite the perils of living in south polar waters for almost two years, all twenty-seven men came back from the expedition. Shackleton never crossed the South Pole, but he completed the task of bringing back all of his crew alive. Trang 2/6 - Mã đề 103 Website:
  26. Câu 21: Shackleton and his men had to abandon the Endurance when___. A. ice crushed the ship B. they ran out of food and had to leave to hunt for more C. killer whales attacked the ship D. the ship ran aground on Elephant Island Câu 22: When did the expedition crew leave the Endurance? A. In January 1915 B. In October 1915 C. In July 1915 D. In January 1917 Câu 23: What does the word “themselves” refer to? A. scarce seals and penguins B. Shackleton and his crew C. preys D. killer whales and sea leopards Câu 24: What is the author‟s tone in the passage? A. doubtful B. admiring C. sentimental D. critical Câu 25: What is the best title of the passage? A. Shackleton‟s Amazing Feat B. A Great Attempt to Cross Antarctica C. Shackleton‟s Life in Antarctica D. A Successful Expedition Read the following passage and blacken the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to the following questions. Free-standing sculpture that is molded or carved is a type familiar to almost everyone. Although certain free-standing figures or groups of figures can have only a single side intended for viewing, others are completed on all sides. As with all other forms of art, the ultimate shape of a sculpture reflects the artist„s vision of individuals or experiences represented by the work. Throughout history, people everywhere have discovered a need for sculpture as a record of events and feelings. Materials which can be sculptured do much to contribute to the artist‟s imagination. Wood, stone, metal, and various types of plastic and synthetics are all used as sculpting media. When sculptures are made of stone, wood, ivory, or even ice, the sculptor carves or chips the substance to reduce it to the necessary shape. Developing a sculptured image on all sides represents a change from the older approach when artists left the back portion of the figure unfinished and rough. In fact, sculpture in relief is completely attached to the flat background material and appears to be a part of it. Relief, which is completed only on one side intended for viewing, was the first type of sculpture created by man, when ancient sculptors removed the background material in a side of a tree or a cave to make their drawing appear more realistic. While creating a statue, the artist depends on the appropriate lighting to develop the figure because the quality of the final product relies on the interplay between light and shade. When the work is finished, the sculpture must be displayed in the same light as it was originally created. If a light from a source is too weak or too strong, the effect that the sculptor intended may be lost. For example, in painting, the light and shade give the image shape and solidity that cannot be altered by an external light in which it is displayed. When a sculpture is exhibited, the artist‟s work is brought to life by light, and its character can be altered by the control of the light source. A fundamental difference between a painting and a sculpture is that when viewing a painting, the audience can only see the point of view that the painter had intended. A free- standing sculpture can be seen from practically any angle. The job of the sculptor is then to attain the quality and the volume of the image from any possible point of view. In addition to carving a work, sculptures can be cast. In the process of casting, a sculpture can be reproduced in a mold when a liquefied medium is poured into shape. Trang 3/6 - Mã đề 103 Website:
  27. After the material from which the sculpture is made hardens, the mold is removed, and the work is cleaned of the excess and polished. Casting allows the artists to produce as many replicas as needed. Most commercially sold sculptures are made in this way. Casting metals requires special care and skill. Bronze is the preferred metal because of its versatility and malleability. To make bronze sculpture, the space in a mold is filled with wax until it is melted by the heated metal. This process, sometimes called lost-wax, was favored by Benvenuto Cellini and was common among the artists in ancient China. Câu 26: What is the main topic of this passage? A. Differences between painting and sculpture B. Sculpting techniques and media C. Types of commercially produced sculptures D. Reasons for enjoying sculpture Câu 27: The word “ ultimate” is closest in meaning to A. ulterior B. final C. formal D. formidable Câu 28: According to the passage, the purpose of sculpture as a form of art is to A. Display a group of figures B. Reflect a human need for freedom C. Express an artistic vision D. Commemorate individuals and events Câu 29: According to the passage, all the following are true of sculpture EXCEPT that A. it can be found in all parts of the world B. it has undergone change since the early times C. it can be created from many substances D. it is no longer useful for people Câu 30: The author of the passage implies that the most important factor in showing a sculpted work is A. the effect of light on the sculpted image B. the development of the sculpted figure C. the shape of the material for sculpting D. the strength of the light source Câu 31: What does the author mention as an important difference between a painting and a sculpture? A. A painting does not need shading to be displayed. B. A painting can be viewed from only one position. C. A sculpture needs to have proper light. D. A sculpture does not look good from all angles. Câu 32: Which of the following is NOT mentioned as a sculpturing medium? A. Wax B. Ivory C. Stone D. Ice Câu 33: The word “ replicas” is closest in meaning to A. replacements B. molds C. reproductions D. monuments Blacken the letter A, B, C, or D on your answer sheet to show the underlined part that needs correction. Câu 34: My little son had been in Paris for 5 days last summer . A B C D Câu 35: The owners of modern manufacturing plants had workers doing heavy and A B repetitive tasks replacing by robots. C D Câu 36: Entomologists, scientists who study insects, are often concerned with the A B fungus, poisonous, or virus carried by a particular insect. C D Trang 4/6 - Mã đề 103 Website:
  28. Blacken the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions. Câu 37: My sister thinks the film is too frightening. I am not scared at all. A. My sister thinks the film is too frightening because I am not scared at all. B. My sister thinks the film is too frightening so I am not scared at all. C. My sister thinks the film is too frightening, whereas I am not scared at all. D. My sister thinks the film is too frightening although I am not scared at all. Câu 38: He was so angry with his boss. He quitted his job immediately. A. Angry with his boss, he quitted his job immediately. B. He quitted his job immediately, angry with his boss. C. Angry with his boss he is, he quitted his job immediately. D. He was so angry with his boss although quitting his job immediately. Read the following passage and blacken the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct word for each of the blanks in the following question. Urbanisation can bring (39) ___ a lot of benefits. It can offer people from rural areas not only opportunities for better-paid jobs, but also access to schools, hospitals and other social services. As a result, people's overall standard of living can improve. People in rural areas tend to be more conservative and follow old-fashioned practices like child marriage and gender discrimination. The process of urbanisation can actually (40) ___ their mindset and help them to accept more progressive ideas. However, there are also some obvious disadvantages. High rates of urbanisation can contribute to more crime in big cities. (41) ___many people benefit, not all get the opportunity of a good and stable job. Unemployed, people are more likely to engage in robbery, kidnapping, murder and other illegal activities. Another problem caused by urbanisation is the shortage of affordable housing in big cities, (42) ___ can result in growth of slums with no sanitation or drinking water. In addition, urbanisation leads to the shift of the working population from agriculture to industries. Labour shortages in rural areas are likely to result in a decrease in agricultural and food production as well. To sum up urbanisation can bring social and health benefits; however, it also has its own drawbacks. I've only discussed some of them. If you have any questions or comments, please (43) ___ free to raise them and I'll try my best to answer them. Câu 39: A. in B. about C. with D. over Câu 40: A. have B. take C. invent D. change Câu 41: A. But B. Despite C. Although D. because Câu 42: A. which B. that C. what D. who Câu 43: A. go B. feel C.walk D. know Blacken the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word with the main stress different from that of the other three words in each question. Câu 44: A. agree B. prepare C. borrow D. await Câu 45: A. cinema B. similar C. expertise D. recipe Blacken the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions. Trang 5/6 - Mã đề 103 Website:
  29. Câu 46: Jenny: “Thanks for the nice gift you bought to us!” Peter: “___” A. Welcome! it's very nice of you. B. All right. Do you know how much it costs? C. Not at all, don't mention it. D. Actually speaking, I myself don't like it. Câu 47: Jenny: “You must have found reading my essay very tiring.” Peter: “___ I enjoyed it." A. Just in case. B. You are welcome C. Not in the least D. At all costs. Blacken the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions. Câu 48: Preserving cultural identities in international world is a matter of great dispute. A. It is a great dispute as cultural identities should be preserved in international. B. No matter how great dispute is, cultural identities should be preserved in international. C. That the dispute of preserving cultural identities in international world is a great matter. D. The fact that cultural identities should be preserved in international world is a matter of great dispute. Câu 49:People often mistakenly think that children can learn to speak only one language well. A. Children are often believed to be able to speak only one language well and it's true. B. It is often believed that children cannot learn to speak several languages. C. It is not true that children can learn to speak only one language well. D. It is normal to believe that children can learn to speak only one language well Câu 50: I was not in the mood for taking part in a chatting forum. A. I didn't want to join in a chatting forum. B. I was not in a good mood then to chat to you. C. Having a serious conversation made me moody. D. I was in a bad mood because of taking part in a chatting forum. HẾT Trang 6/6 - Mã đề 103 Website:
  30. ĐÁP ÁN THI THỬ TNTIẾNG ANH LỚP 12 LẦN II ( Ngày thi 25/01/2021) Mã đề Câu 103 219 325 436 547 658 784 896 1 D C B C A D A B 2 D C A A C A A A 3 D A D A A D A A 4 D B B A B B C A 5 D A B D B C B B 6 A A C C C C A B 7 A D A C A A B B 8 B C C A C D B A 9 C A B A B C C B 10 B D C C D B A B 11 A B D C C A A A 12 B C D B B B A C 13 C A A B B A B A 14 B D B C C A C B 15 D A B A D A D C 16 D D C C A B D D 17 C A C B A C C C 18 D B D B B D D B 19 A D C D C D C D 20 A D B B A C D C 21 A D C C C D D B 22 B B A A D C C D 23 B C C C C D C D 24 B A A B A D D D 25 A C A D C C C D 26 B D D A B C B B 27 B A B A D A C A 28 C A C D A A D D 29 D B C D D C A C Website:
  31. 30 A B D A C B B B 31 B B A B A A D D 32 A A B B B B C A 33 C D D A C D B A 34 B B C B D C D D 35 D B A B D B A A 36 C A A D D D A A 37 C C D A D A D D 38 A D D D B A B B 39 B C D B D D A D 40 D A A C A B D C 41 C B A D B B B C 42 A B D D D C B C 43 B C B B C B D B 44 C D A C D A B C 45 C A B B D B B C 46 C B B B B B B C 47 C D A D A D B A 48 D C D C B C A D 49 C C A D D A C C 50 A C C D A D C B Website:
  32. SỞ GD & ĐT TỈNH QUẢNG NGÃI KỲ THI TIẾP CẬN THI TỐT NGHIỆP THPT 2021 TRƯỜNG THPT TRẦN QUỐC TUẤN NĂM HỌC 2020 - 2021 MÔN TIẾNG ANH ĐỀ CHÍNH THỨC Thời gian làm bài: 60 Phút ( Đề có 5 trang ) Họ tên : Số báo danh : Mã đề 001 Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions. Câu 1: A. referee B. understand C. magazine D. emigrate Câu 2: A. offer B. media C. mature D. tablet Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions. The Pirahã are an isolated Amazonian tribe of hunter-gatherers who live deep in the Brazilian rainforest. The tribe has survived, their culture intact, for centuries, although there are now only around 200 left. The Pirahã, who communicate mainly through hums and whistles, have fascinated ethnologists for years, mainly because they have no words for numbers. They use only three words to count: one, two, and many. We know about the Pirahã thanks to an ex-hippy and former missionary, Dan Everett, now a professor of Phonetics, who spent seven years with the tribe in the 70s and 80s. Everett discovered a world without numbers, without time, without words for colours, without subordinate clauses and without a past tense. Their language, he found, was not just simple grammatically; it was restricted in its range of sounds and differed between the sexes. For the men, it has just eight consonants and three vowels; for the women, who have the smallest number of speech sounds in the world, seven consonants and three vowels. To the untutored ear, the language sounds more like humming than speech. The Pirahã can also whistle their language, which is how men communicate when hunting. Their culture is similarly constrained. The Pirahã can’t write, have little collective memory, and no concept of decorative art. In 1980, Everett tried to teach them to count: be explained basic arithmetic to an enthusiastic group keen to learn the skills needed to trade with other tribes. After eight months, not one could count to ten; even one plus one is beyond them. The experiment seemed to confirm Everett’s theory: the tribe just couldn’t conceive the concept of number. The Pirahã’s inability to count is important because it seems to disapprove Noam Chomsky’s influential Theory of Universal Grammar, which holds that the human mind has a natural capacity for language, and that all languages share a basic rule structure, which enables children to understand abstract concepts such as number. One of Chomsky’s collaborators has recently gone on an expedition with Everett to study the tribe. We do not yet know if the Pirahã have persuaded him to change his theory. Câu 3: What does Chomsky’s Theory of Universal Grammar hold? A. Children do not grasp abstract concepts until they grow up. B. Children and adults have different language abilities. C. All languages have some rules in common. D. Some languages do not have words for numbers. Câu 4: Everett’s experiment to teach the Pirahã to count revealled that the tribe . A. was able to learn number but no one taught them previously. Trang1/5 - Mã đề 001 Website:
  33. B. just couldn’t take in the concept of number. C. had its own way of saying numbers. D. couldn’t count to 1000. Câu 5: The word “it” in paragraph 3 refers to . A. the act of humming B. the Pirahã’s language C. the Pirahã tribe D. the language of males Câu 6: The word “untutored” in paragraph 3 is closest in meaning to . A. wrong B. foreign C. untrained D. damaged Câu 7: The word “constrained” in paragraph 4 is closest in meaning to . A. simplified B. complicated C. limited D. varied Câu 8: What is NOT true about the Piraha tribe? A. The lack of words for numbers in their language has interested ethnologists. B. They have successfully kept their culture as it was originally. C. Their language as well as their culture is restricted. D. They have not decreased in numbers. Câu 9: What is the passage mainly about? A. A study by Professor Dan Everett B. A defect in Chomsky’s famous theory C. The unusual language of the Pirahã’s tribe D. Reasons behind the humming and whistling of the Pirahã tribe Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. Câu 10: The manager has been biting off more than he can chew when he took on five projects at the same time. A. practical enough B. clever enough C. too ambitious D. too aggressive Câu 11: Many people move to urban areas seeking for job opportunity as well as stable employment. A. temporary B. steady C. durable D. long-lasting Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions. Câu 12: She hasn't paid as much attention to her children as she did since she . working. A. started B. would start C. was starting D. starts Câu 13: They’ve written to each other for years, but this is the first time they’ve met . A. face to face B. mind to mind C. heart to heart D. hand to hand Câu 14: People will travel in solar-powered cars in the future, .? A. will people B. will they C. won’t people D. won’t they Câu 15: If you . at a computer screen for too long, it may damage your eyesight. A. peep B. glance C. stare D. look Câu 16: . the Sun is, . the shadow is. A. The higher / the low B. The more high/ the more low C. The more higher / the more lower D. The higher / the lower Câu 17: One . method for keeping our mind active is doing crossword puzzles. A. popularly B. popularity C. popularize D. popular Câu 18: What's James so happy about? He looks like . Trang2/5 - Mã đề 001 Website:
  34. A. tired dog B. dog with a bone C. a dog with two cubs D. a dog with two tails Câu 19: I suggest that Sam . the directions carefully before assembling the bicycle. A. to read B. reads C. read D. reading Câu 20: Because of the coming examination, I am under a lot of study . A. responsibility B. activities C. pressure D. confidence Câu 21: I remember she wore a . dress to go out with her boyfriend last week. A. white Vietnamese cotton B. cotton white Vietnamese C. white cotton Vietnamese D. Vietnamese white cotton Câu 22: My career adviser talks to me . he is my father. A. because B. although C. like D. if Câu 23: . to help, we had already put out the fire. A. No sooner the firemen had arrived B. By the time the firemen arrived C. After the firemen arrived D. Until the firemen arrive Câu 24: . the homework, he was allowed to go out with his friends. A. Finish B. Having finished C. To finish D. Finishing Câu 25: A new primary school . near my house recently. A. has been built B. has been building C. have been built D. have been building Câu 26: Students use the library's computers to get access . the Internet. A. to B. for C. with D. by Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions. Câu 27: A. career B. advice C. activate D. apply Câu 28: A. invented B. coughed C. introduced D. developed Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. Câu 29: Professor Berg was very interested in the diversity of cultures all over the world. A. conservation B. number C. variety D. changes Câu 30: The main threat to the survival of these creatures comes from their loss of habitat. A. usual behaviour B. favourite activity C. place of living D. rituals Mark the letter A, B, c, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions. Câu 31: Nick gave me some advice. I was saved from bankruptcy. A. Had it not been for Nick’s advice, I would have gone bankrupt. B. It was Nick’s advice that saved me from bankrupt. C. If it weren’t for Nick’s advice, I would go bankrupt. D. I was saved from bankruptcy thanks to Nick gave me some advice. Câu 32: You can feel more at ease by taking part in group dating. It's the only way. A. The only way you is by taking part in group dating can feel more at ease. B. Only by taking part in group dating can you feel more at ease. C. The way you can feel more at ease is taking part in only group dating. D. By taking part in group dating can you only feel more at ease. Mark the letter A, B, c, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions. Câu 33: The last time I went to the gym was a week ago. Trang3/5 - Mã đề 001 Website:
  35. A. My going to the gym lasted a week. B. I have not been to the gym for a week. C. At last I went to the gym after a week. D. A week ago, I often went to the gym. Câu 34: “I would like a cup of coffee, please,” Mr. Smith said to the waitress. A. Mr. Pike advised the waitress to drink a cup of coffee. B. Mr. Pike ordered the waitress to bring him a cup of coffee. C. Mr. Pike warned the waitress not to drink coffee. D. Mr. Pike invited the waitress a cup of coffee. Câu 35: It wasn't obligatory to submit my assignment today. A. I mustn't submit my assignment today. B. My assignment must have been submitted today. C. My assignment was required to submit by today. D. I needn't have submitted my assignment today. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the option that best completes each of the following exchanges. Câu 36: Helen and Sarah are talking about their school’s field trip. Helen: This is the best field trip we’ve ever had. Sarah: . Everyone enjoyed it to the fullest. A. Never mind. B. I don’t think that’s a good idea. C. You’re right. D. I totally disagree. Câu 37: Peter: How are you today? Susan: . A. I feel like a millions stars. B. I feel like a millions dollars. C. I feel your ears burning. D. I can feel it in my bone. Mark the letter A, B, c, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions. Câu 38: In fact, I and Peter has lost touch with for a long time. A. with B. has C. a D. In fact Câu 39: Domestic cats often show loyalty to their owners by leaving freshly killed prey such as birds for they to find. A. to B. such as C. leaving D. they Câu 40: Many successful film directions are former actors who desire to expand their experience in the film industry. A. former B. film directions C. expand D. successful Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from. False, or fake, images are not new. In fact, the earliest fake photos date back to the 19th century. A famous example is the image called “The Cardiff Giant". The photo seems to show the discovery of a giant human. It was fake, but some people thought it was real. With computer technology, it is much easier now to make and share fake images. In 2004 another unusual photo spread around the world by email. Like the Cardiff Giant photo, it seemed to show the discovery of a very large human body. The photo usually came with a story under a title such as: “Giant Skeleton Unearthed!” Both the stories and the image were amazing. But there was a problem - none of it was true. The recent giant skeleton photo was the work of a Canadian illustrator. He made it for a digital art contest. The image was really a mix of three different photos. Making the image, says the illustrator, was not difficult. In fact, it took less than an hour and a half to create. Trang4/5 - Mã đề 001 Website:
  36. So, how is it possible to tell if a photo is real? First, look for a source. Where does the photo come from? Is there a photographer’s name? Look for clues in the photo. Sometimes the direction of light and shadows is wrong. Is anything in the photo too big or too small, or is anything missing? (Source: National Geographic Learning) Câu 41: The word “clues" in paragraph 4 almost means . A. effects B. images C. hints D. withdrawals Câu 42: According to the passage, “The Cardiff Giant” and “Giant Skeleton Unearthed!” both show A. a very large human body B. a monster C. a magic human being D. a wizard Câu 43: The word “it” in paragraph 2 refers to A. The Cardiff Giant B. image C. computer technology D. to make and share fake images Câu 44: The best title of the passage can be “ ”. A. The Cardiff Giant B. Fake or Real? C. Giant Skeleton Unearthed D. Fake photos Câu 45: According to the passage, which of the following is TRUE about fake photos? A. Fake photos are always created by illustrators. B. A fake photo is a mix of many photos. C. It is not difficult to make a fake photo. D. The most common fake photos are about giant humans. Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks. DESPERATE TO GO TO SCHOOL Truancy has become a serious problem in __( 46 )__ schools in recent years. In an attempt to tackle this problem one school introduced a new scheme to __( 47 )__ students to attend as many classes as possible. Pupils who achieved a 100% attendance record throughout the whole academic year were rewarded with an all inclusive weekend school trip to an activity centre __( 48 )__ they would be able to have a go at outdoor activities such as climbing, abseiling and white water rafting. One student was so excited to qualify for this free weekend away that he even went to school with a broken wrist. He hurt his wrist when he fell off his bike on the way to school, but he was so worried about maintaining his 100% attendance that he didn’t tell his teachers or parents __( 49 )__ the school day had finished. He eventually admitted to his mother what had happened, when she noticed that he was having difficulty eating his dinner and asked him what was wrong. She took him to hospital that night, where they put his arm in plaster and he was able to go back to school the next day. Fortunately, he was fully __( 50 )__ from his accident in time to go on the trip. Câu 46: A. each B. many C. a little D. much Câu 47: A. encourage B. force C. make D. suggest Câu 48: A. that B. who C. which D. where Câu 49: A. while B. until C. before D. when Câu 50: A. repaired B. fixed C. improved D. recovered THE END Trang5/5 - Mã đề 001 Website:
  37. SỞ GD & ĐT TỈNH QUẢNG NGÃI ĐÁP ÁN THI TIẾP CẬN THI TỐT NGHIỆP THPT TRƯỜNG THPT TRẦN QUỐC TUẤN NĂM HỌC 2020 - 2021 MÔN TIẾNG ANH (ĐỀ CHÍNH THỨC) Thời gian làm bài : 60 Phút Phần đáp án câu trắc nghiệm: 1 2 3 4 5 6 7 8 1 D D B D C D B D 2 C A D B A C A B 3 C C A C A D B B 4 B B C D D A A B 5 B A C C B A A B 6 C B A B C B C D 7 C D A C B C B C 8 D B A B D B C D 9 C A A A D B B B 10 B A C A D C B A 11 A B D C D C B B 12 A B B B A B A A 13 A A B B D B C D 14 D B B B B A B B 15 C D C B D C B D 16 D B C A A D B B 17 D C C A D C C B 18 D D D B D D A A 19 C B A A D A A B 20 C D B C B D D A 21 A D A A C A A A 22 C B C C A A B C 23 B B C B C B B B 24 B D B C A B C A 25 A C A A D D B B 26 A A A B D D B C 27 C A A C A A D C 28 A D D A C C C D 29 C A D A C C C C 30 C C D D D C B B 31 A A C A C D A D 32 B D D C B A A D 1 Website:
  38. 33 B D B C B A B A 34 B C A C B C B D 35 D D D D C B D D 36 C D B C B C B A 37 B D A B C B B C 38 B C B C D C B D 39 D A A D A A C C 40 B C A B D D B B 41 C A B B C C C A 42 A D A C B B D A 43 D A D C C A D B 44 B B D B A D D C 45 C B D D A A B D 46 B B A C B D D B 47 A B D A D C A C 48 D B B B B B A B 49 B B C B A D B D 50 D D B B A A D C 2 Website: