Đề chuẩn minh họa của Bộ giáo dục kỳ thi tốt nghiệp THPT Tiếng Anh 12 Sách Mới - Năm học 2022-2023

docx 6 trang doantrang27 07/07/2023 5261
Bạn đang xem tài liệu "Đề chuẩn minh họa của Bộ giáo dục kỳ thi tốt nghiệp THPT Tiếng Anh 12 Sách Mới - Năm học 2022-2023", để tải tài liệu gốc về máy bạn click vào nút DOWNLOAD ở trên

Tài liệu đính kèm:

  • docxde_chuan_minh_hoa_cua_bo_giao_duc_ky_thi_tot_nghiep_thpt_tie.docx

Nội dung text: Đề chuẩn minh họa của Bộ giáo dục kỳ thi tốt nghiệp THPT Tiếng Anh 12 Sách Mới - Năm học 2022-2023

  1. ĐỀ CHUẨN MINH HỌA SỐ 01 KỲ THI TỐT NGHIỆP TRUNG HỌC PHỔ THễNG NĂM 2023 (Đề thi cú 05 trang) Bài thi: NGOẠI NGỮ; Mụn thi: TIẾNG ANH Thời gian làm bài: 60 phỳt khụng kể thời gian phỏt đề Họ, tờn thớ sinh: Số bỏo danh: Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions. Question 1. A. hide B. pick C. shine D. like Question 2. A. cheap B. child C. chemist D. chair Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions. Question 3. A. effort B. actor C. perform D. area Question 4. A. disappear B. recommend C. entertain D. fortunate Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions. Question 5. The wealthy man___by three masked men has been safely rescued. A. be kidnappedB. kidnappingC. kidnappedD. was kidnapped Question 6. I lost the match because I was playing very badly. It was even___than the last game. A. more badlyB. badly C. worstD. worse Question 7. ___, she will buy her parents a new TV. A. When she receives her salary B. Once she received her salary C. Until she received her salary D. After she had received her salary Question 8. Finally, very few people agree___the construction of a local library for children. A. onB. at C. withD. to Question 9. She has recently bought a new car, ___? Liờn hệ số O988-166-193 để mua bộ đề A. hasn’t she B. didn’t she C. did she D. has she Question 10. I have left my book in ___kitchen and I would like you to get it for me. A. theB. aC. ∅D. an Question 11. Environmental groups try to stop farmers from using harmful on their crops. A. economyB. AgricultureC. investments D. chemicals Question 12. Luckily, they successfully ___ the fire and saved all of the children. A. took out B. put out C. took off D. put off Question 13. Although he knew very little about linguitics, he pretended___an expert in the field. A. to beB. beC. beingD. been Question 14. When hearing the news, Tom tried his best to keep a ___ on his surprise. A. hat B. roof C. hood D. lid Question 15. Ngoc ___ in the kitchen when she saw a mouse. A. is cooking B. has cooked C. was cooking D. cooks Question 16: The jury___her compliments on her excellent knowledge of the subject. A. paidB. gaveC. madeD. said
  2. Question 17. Every day, Peter’s mother drives him to school. However, today, he___to school by his father. A. was takenB. is being taken C. is takingD. took Question 18. The drug under examination has shown some___results when given to volunteers in some countries. A. impressedB. impressesC. impressiveD. impression Question 19. After a period of probation, you’ll be offered a written ___ of employment. A. contract B. certificate C. degree D. licence Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best completes each of the following exchanges Question 20: - Mai: "How fashionable a pair of trainers you have!” - Nam: "___." A. Do you want to know where I bought them? B. Thanks for your compliment. C. I know it's fashionable. D. Yes, of course. Question 21: Hanh: “It's very generous of you to offer to pay!” Quan: “___.” A. I'm glad you like it. B. Thanks a million. C. That was the least I could do. D. You can say that again. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. Question 22: Many women prefer to use cosmetics to enhance their beauty and make them look younger. A. improveB. maximizeC. worsenD. enrich Question 23: I think we cannot purchase this device this time as it costs an arm and a leg. A. is cheap B. is painful C. is confusing D. is expensive Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. Question 24: The new air conditioner was installed yesterday. A. inspected thoroughlyB. put in position C. well repairedD. delivered to the customer Question 25: We were pretty disappointed with the quality of the food. A. highlyB. ratherC. extremelyD. very Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions Question 26: It is unnecessary for you to finish the report until tomorrow afternoon A.You needn’t finish the report until tomorrow afternoon. B.You have to finish the report unitl tomorrow afternoon. C.You may finish the report after tomorrow afternoon. D.You should finish the report until tomorrow afternoon Question 27: The last time I saw her was three years ago. A. I have not seen her for three years. B. About three years ago, I used to meet her. Liờn hệ số O988-166-193 để mua bộ đề
  3. C. I have often seen her for the last three years. D. I saw her three years ago and will never meet her Question 28: Tom said: “Why do you keep staring at me, Janet?” A. Tom asked Janet why did she keep staring at him. B. Tom asked Janet why she keeps staring at him. C. Tom asked Janet why she had kept staring at him. D. Tom asked Janet why she kept staring at him. Mark the letter A, B, C or D to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions. Liờn hệ số O988-166-193 để mua bộ đề Question 29. She has disappeared three days ago, and they are still looking for her now. A. has disappeared B. and C. are still D. for her Question 30. Ozone has his origin in a number of sources, a prime one being the automobile engine. A. his B. prime C. being D. the Question 31. It is said that these good life skills will make young people become more confidential. A. is saidB. theseC. become D. confidential Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions Question 32: He is short-sighted. Therefore, he has to wear the glasses. A. If he isn’t short-sighted, he won’t have to wear the glasses. B. If he hadn’t been short-sighted, he wouldn’t have had to wear the glasses, C. If he weren’t short-sighted, he wouldn’t have to wear the glasses. D. Should he not be short-sighted, he won’t have to wear the glasses. Question 33: Mike became a father. He felt a strong sense of responsibility towards his parents. A. Were Mike to become a father himself, he would feel a strong sense of responsibility towards his parents. B. Only after Mike had become a father himself did he feel a strong sense of responsibility towards his parents. C. Had Mike become a father himself, he would have felt a strong sense of responsibility towards his parents. D. Not until he felt a strong sense of responsibility towards his parents did Mike become a father himself. Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks from 34 -38 I was an MBA student in the USA and I lived in the university’s coed dormitory. In my culture, usually, if a woman talks to a man, it is a sign of romantic interest. (34)___, in the first few days of school, I found it strange that so many women were talking to me and I was under the impression that some women on my dormitory floor were interested in me. To (35) ___ their politeness, I would buy them flowers or offer small gifts, as is done in my country. However, I was quite surprised to see that these same women now seemed (36) ___ around me. One was even quite offended and told me to leave her alone. Eventually I talked to the residence adviser on my floor to see what I was doing wrong, and he explained to me the way men and women usually interact in the USA. I was quite relieved to hear that (37) ___ was wrong with me, but rather with the way I was interpreting my conversations with women. Even though I did not find the love of my life while I was in the USA, I still made many good female friends afterwards (38) ___I still maintain contact. (Source: Question 34: A. HoweverB. ThereforeC. Moreover D. Otherwise
  4. Question 35: A. payB. showC. return D. give Question 36: A. uncomfortableB. amazing C. exciting D. surprising Question 37: A. nothingB. somethingC. anything D. everything Question 38: A. whomB. to whomC. who D. with whom Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 39- 43 Vietnam’s population is ageing quickly. In 2017, more than 10 per cent of the population will be 60 and older, and in 15-20 years the elderly will account for one third of the total population. This raises concerns about healthcare, welfare and pensions for the elderly at a time when Vietnam is focusing on economic integration and requires a large labor force. So far two solutions have been proposed: to loosen the two-child policy and to increase the retirement age to 58 for women and 62 for men. By ending the two- child policy the government expects to make up for the ageing population within the next 20 years. But its effect could be creating an uncontrollable boom in the Vietnamese population. When the government loosened the two-child policy in 2015 in a trial period, in the first 6 months of 2016 the third child birth rate increased remarkably by 7.5 per cent Raising the retirement age has been proposed by the Ministry of Labor pending parliamentary evaluation in May 2017. While the policy is beneficial in utilizing the work experience of the elderly while creating savings in the pension budget, it also means fewer job prospects and promotion opportunities for younger generations. It is also not in the interest of all the elderly, especially the 70 per cent of Vietnam's labor force working in manual labor-intensive sectors such as agriculture, manufacturing and construction where working above the age of 50 can be dangerous and unproductive. Despite these drawbacks, raising the retirement age is still considered by policymakers as one of the key solutions to the ageing population problem in Vietnam. However, these are only temporary solutions. Question 39: The best title for this passage could be ___. A. Vietnam struggling with ageing population B. Stopping the two-child policy in Vietnam C. Raising the retirement age in Vietnam D. How to solve the aging population in Vietnam Question 40: Which statement is probably TRUE according to the information in the paragraph 1? A. In 2017, the elderly take up for one third of the total population, this leads to more concerns about healthcare, welfare and pensions for the elderly. B. In 2015, the two-child policy has been officially tightened and succeeded. C. The government would promote families to have two children to compensate for the ageing population within the next 20 years. D. In the next 15-17 years, Vietnam's economy will need a large labor force to integrate with global economy. Question 41: The word “its" in paragraph 1 refers to ___? A. two-Child policy B. aging population C. retirement age D. economic integration Question 42: In the 2rd paragraph, the writer suggests that ___. A. The Ministry of Labor has applied raising the retirement age in May 2017. B. Raising the retirement age can reduce job opportunities for younger generations. C. The elderly whose age is 50 would be dangerous if they continued to work D. Raising the retirement age and stopping two-child policy can be considered as long-term and effective solutions.
  5. Question 43: The word "temporary" in paragraph 2 means ___. A. constant B. permanent C. short-term D. long-term Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 39- 43 Volunteering offers many of the same social benefits, with the added bonus of helping others and developing useful skills to put on your CV. Plus, students are in a unique position to help, suggests Tom Fox. "They can take their enthusiasm and excitement for opportunities and share their passions, subject knowledge and experience with people." The idea of giving up time for nothing might seem impractical at first, especially once the pressures of study and coursework or exams begin to mount up. However, Michelle Wright, CEO of charity support organization Cause4, suggests seeing volunteering as a two-way street. "I think it is fine for undergraduates to approach volunteering as a symbiotic relationship where doing good is just one part of the motivation for reaching personal and professional goals." Katerina Rudiger, head of skills and policy campaigns at the Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD), says: "Volunteering can be a valuable way of gaining that experience, as well as building confidence, broadening your horizons, becoming a better team player and developing those all- important 'employability skills' such as communication and decision making." Amanda Haig, graduate HR manager, agrees that volunteering can help your employment prospects. "Volunteering can demonstrate positive personality traits and skill sets, such as proactivity, and teamwork," she says. A positive side-effect of volunteering is improving your time at university by getting involved in the local community. Leaving the student bubble can make your time as an undergraduate much more varied. At Bath Spa University, more than 1,000 students volunteered over the past year, doing everything from working on local environmental projects to helping in schools or assisting the elderly. ”Quite often there can be a divide between students and permanent residents," says students' union president Amy Dawson, "but if students invest a little time now, they will be giving something back to the local community and will reap the benefits in the future." Liờn hệ số O988-166-193 để mua bộ đề “You might also find that volunteering helps your studies if you choose the right program. At Lancaster, volunteering is linked into academic modules in some cases", explains Fox. "This has multiple wins. Students get to apply their learning in the classroom and share their interests with children in local schools or community organizations, while schools gain skilled students with a passion for a subject that enthuses their pupils." Question 44: What is the most suitable title for this reading? A. Volunteering at university B. Volunteering helps employment prospects C. Students should take part in extracurricular activities to put it on CV D. The virtues of volunteering Question 45: Which of the following information is NOT mentioned in paragraph 1? A. Many social benefits are provided by volunteering. B. Students are likely to be enthusiastic for chances and share their interests with people. C. Volunteering might increase the pressures of study and coursework or exam. D. Michelle Wright recommends seeing volunteering as a two-way street. Question 46: The word “gaining” in paragraph 2 can be replaced by___. A. gettingB. makingC. lackingD. taking Question 47: Personality traits and skill sets include___. A. communication and decision – makingB. proactivity and collaboration C. proactivity and confidence D. passions, subject knowledge and experience. Question 48: What does the word “side-effect” mean?
  6. A. additional result that you did not expect or want B. an extra good result C. another side of a street D. a two-way street Question 49: What does the word "they" refer to in paragraph 3? A. projectsB. residentsC. studentsD. benefits Question 50: Which of the following most accurately reflects Fox’s explanation in the last paragraph? A. Students at universities must join at least one activity in volunteer campaign at local schools. B. Students at universities should join as many activities in volunteer campaign at local schools as possible. C. Students at universities who join volunteer work will gain a lot of purposes for the community only. D. Students at universities who join volunteer work will gain a lot of purposes for not only themselves but also the community. ĐÁP ÁN 1. B 2. C 3. C 4. D 5. C 6. D 7. A 8. A 9. A 10. A 11. D 12. B 13. A 14. D 15. C 16. A 17. B 18. C 19. A 20. B 21. C 22. C 23. A 24. B 25. B 26. A 27. A 28. D 29. A 30. A 31. D 32. C 33. B 34. B 35. C 36. A 37. A 38. A 39. A 40. D 41. A 42. B 43. C 44. D 45. C 46. A 47. B 48. A 49. C 50. D Hướng dẫn giải chi tiết Question 1: Giải thớch: A. hide /haɪd/ (v): giấu B. pick /pɪk/ (v): chọn C. shine /ʃaɪn/ (v): tỏa sỏng D. like /laɪk/ (v): thớch Đỏp ỏn B cú õm “i” phỏt õm là /ɪ/, cỏc đỏp ỏn cũn lại phỏt õm là /aɪ/. → Chọn đỏp ỏn B Question 2: Đỏp ỏn 2. C Giải thớch: chemist phỏt õm là /k/, cũn lại phỏt õm là /tʃ/. A. cheap /tʃiːp/B. child /tʃaɪld/C. chemist /ˈkemɪst/D. chair /tʃeə(r)/ Question 3: Đỏp ỏn C Phương phỏp giải: Kiến thức: Trọng õm từ cú 2 õm tiết Giải chi tiết: A. effort /ˈefət/ B. actor /ˈổktə(r)/ C. perform /pəˈfɔːm/ D. area /ˈeəriə/ Trọng õm phương C rơi vào õm tiết 2, cũn lại là õm 1.