Đề thi 8 tuần kì I – Tiếng Anh 10

docx 6 trang hoaithuong97 04/12/2021 4230
Bạn đang xem tài liệu "Đề thi 8 tuần kì I – Tiếng Anh 10", để tải tài liệu gốc về máy bạn click vào nút DOWNLOAD ở trên

Tài liệu đính kèm:

  • docxde_thi_8_tuan_ki_i_tieng_anh_10.docx

Nội dung text: Đề thi 8 tuần kì I – Tiếng Anh 10

  1. 02ĐỀ THI 8 TUẦN HỌC KÌ I – TIẾNG ANH 10 A. LISTENING I. There are five questions in this part. For each question, circle the correct answer A, B, or C. You will listen to the recording twice. 1. What does the father want the son to do at the beginning of the conversation? A. Clean the bathroom. B. Do the family room. C. Know the rules. 2. What is one thing the boy is NOT assigned to do around the house? A. Clean the garage. B. Vacuum the floors. C. Wash the walls. 3. What is the chore that the son is NOT doing in his bedroom? A. Put away his toys. B. Make his bed. C. Pick up his clothes. 4. What is the father going to do while the boy is doing his household chores? A. Wash the car. B. Paint the house. C. Work in the yard. 5. Where will the son go after completing the housework? A. To the cinema. B. Out to eat. C. To a ball game. II. Listen and fill in the gaps with NO MORE THAN TWO WORDS. (unit 1 – skills) Today we’ll discuss the changes in roles performed by men and women in the family. Changes in family life have made men’s and women’s roles more alike than ever as the wives are also responsible for the family finances. Family experts say the old notions of who does what in families may be more and more unclear. Men are not the sole (1) ___ for the family like they used to be and they are becoming much more involved in housework and parenting. Because men’s and women’s roles in families have become more alike, for couples to balance their work and family life, perhaps, ‘(2) ___ shared parenting’ is the best solution. ‘Equally shared parenting’ means the ‘conscious and purposeful sharing’ in four domains of life: - (3) ___: Both parents have equal responsibility to nurture and to take care of the children; - Breadwinning: Husband’s and wife’s careers are equally important; - Housework: The (4) ___ should be equally divided between the wife and the husband; - Recreation: Both partners have an equal chance and time for their own (5) ___, and of course, to be with each other. Experts have found out that families that can keep to those four principles of ‘equally shared parenting’ become happier and the divorce rate is the lowest amongst them. B. LANGUAGE FOCUS
  2. I. Circle the correct answer A, B, C or D to complete each of the following sentences. 1. Do you have to ___ the rubbish out? A. take B. make C. empty D. do 2. Foods and drinks which strongly___ the body can cause stress. A. boost B. develop C. encourage D. stimulate 3. We share the house with our grandparents and our uncle’s family. It is a(n) ___ family. A. nuclear B. extended C. crowded D. multi-generation 4. I ___ an interview for a scholarship tomorrow morning. A. will have B. will be having C. am going to have D. will have had 5. Our parents needn’t ask us ___ our rooms. We do it everyday. A. tidy up B. to tidy up C. tidying up D. tidy 6. Scenes in Cai Luong are elaborate ___ they are changed frequently throughout the play. A. and B. or C. but D. so 7. Fish, poultry, beans, or nuts ___ half of the dinner plate. A. make B. make out C. make up D. make of 8. The tragic end of “Swan Lake” shows that magic is ___ over love. A. power B. powerful C. powerless D. powerfully 9. Vietnam Idol, a music reality show, is becoming popular among young ___ who love to watch their generation on TV. A. spectators B. singers C. audiences D. teenage 10. My Tam made her fans ___ surprised when she was given the title of “Asia’s Music Legend” in 2014. A. feel B. felt C. feeling D. to feel II. Give the correct tense or form of the verbs in parentheses: 1. She (do) ___ most of the housework every day. 2. Everybody (try) ___ hard to make it a surprise now. 3. He (give) ___ me a book when I finish cleaning the floor. 4. Viet Nam (become) ___ a new industrialised country in the 21st century. C. READING I. Choose the best answer for the following questions It is a common belief in Britain that nowadays men do more housework than they did in (1)___ generations. But is this really so? A recent survey has (2) ___ interesting discoveries. When men help out, they enjoy cooking and shopping but most are (3) ___ to do the washing. A quarter of men think that women are better suitable for (4)___ after the home than men and 19% admit to making no (5) ___ to housework. 1. A. old B. last C. first D. previous 2. A. made B. given C. done D. found 3. A. willing B. unwilling C. interested D. uninterested 4. A. taking B. seeing C. watching D. looking 5. A. part B. help C. share D. contribution II. Read and complete the passage his music international born era Elvis Aaron Presley, Elvis Presley, or the King of Rock 'N' Roll was (1)___ in Mississippi, in 1935. His family moved to Memphis, Tennessee, in 1948, and Elvis
  3. graduated from high school in 1953. Elvis' musical influences were the pop and country (2)___ . As a Memphis teenager, he was influenced by the gospel music in church and the R&B. Elvis began (3) ___ singing career with the Sun Records in Memphis in 1954. In late 1955, his recording contract was sold to RCA Victor. By 1956, he was an (4) ___ sensation. He began a whole new (5) ___ of American music and popular culture with his uniquely combined sound and style which challenged the social and racial barriers of the time. III. Read the following passage and choose the best answer. Aromatherapy is the application of natural oils extracted from flowers, bark, stems, leaves, roots or other parts of a plant to enhance psychological and physical well-being. Each contains its own mix of active ingredients, and this mix determines what the oil is used for. Some are used to promote physical healing. Others are used for their emotional value as they may enhance relaxation or make a room smell pleasant. The inhaled aroma from these “healing” oils is widely believed to stimulate brain function. It can also be absorbed through the skin, where it travels through the bloodstream and can promote whole-body healing. As a form of alternative medicine, aromatherapy is gaining momentum. It is used for a variety of applications, including pain relief, mood enhancement and increased cognitive function. Aromatherapy is used in a wide range of settings – from health spas to hospitals – to treat a variety of conditions. In general, it seems to relieve pain, improve mood, and promote a sense of relaxation. In fact, several essential oils, including lavender, rose, orange, bergamot, lemon, sandalwood, and others, have been shown to relieve anxiety, stress, and depression. 1. What is the purpose of using natural oils from plants in aromatherapy? ___ 2. What does the word Each refer to? ___ 3. What are the two ways aroma gets into the body? ___ 4. There are three examples given about the applications of aromatherapy, list them. ___ 5. Name two places where aromatherapy is used. ___ D. WRITING I. Sentence transformation. 1. His mother will look after him. He will___. 2. Because the concert was cancelled at the last minute, we had to stay home. (so) The concert___. 3. Although his voice is beautiful, his performance is not skillful. (but) His voice ___. 4. Somebody built the house ten years ago. The house ___. 5. People say that Mr Hai is the breadwinner in his family. Mr Hai ___.
  4. II. Writing a paragraph. Write a biolography using the following fact file: Luu Huu Phuoc (1921 - 1989) • Early years: born on September 12, 1921 in Hau Giang (Can Tho), a noted figure in culture, composer of many lively patriotic wartime songs, children's songs, and the occasional opera • Typical works: Bach Dang Giang; Tieng Goi Thanh Nien; Giai Phong Mien Nam • Important achievements: member of the National Assembly, Chairman of the Committee of Culture and Education of the National Assembly of the Socialist Republic of Vietnam; received the Ho Chi Minh Prize after his death. • Conclusion: one of the most prominent cultural figures during the national liberation movements, died on June 16, 1989, in Ho Chi Minh City Key
  5. Part A: I. 1. A 2. A 3. C 4. C 5. B II. 1. Breadwinners 2. equally 3. Child-raising 4. household chores 5. interests Part B: I. 1. A 2. D 3. B 4. C 5. B 6. A 7. C 8. C 9. C 10. A II. 1. Does 2. Is trying 3. Will give 4. Is going to become Part C: I. 1. D 2. A 3. B 4. D 5. D II. 1. Born 2. Music 3. His 4. International 5. Era III. 1. What is the purpose of using natural oils from plants in aromatherapy? to enhance psychological and physical well-being . 2. What does the word Each refer to? natural oil / oil . 3. What are the two ways aroma gets into the body? inhaled and absorbed through the skin . 4. There are three examples given about the applications of aromatherapy, list them. pain relief, mood enhancement and increased cognitive function . 5. Name two places where aromatherapy is used. health spas and hospitals . Part D: I. 1. He will be looked after by his mother. 2. The concert was cancelled at the last minute, so we had to stay home. 3. His voice is beautiful, but his performance is not skillful. 4. The house was built ten years ago.
  6. 5. Mr Hai is said to be the breadwinner in his family.